Pendapat: Sakit endometriosis saya menyebabkan saya membuat keputusan yang besar
slot online

Pendapat: Sakit endometriosis saya menyebabkan saya membuat keputusan yang besar

Nota Editor: Chandelis Duster ialah seorang wartawan politik yang membuat liputan berita tergempar di Washington, DC Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah miliknya sendiri. Lihat lagi pendapat di CNN.CNN

Pada petang September 2022, saya menulis surat kepada rahim saya. Semasa saya meletakkan pen di atas kertas, saya berdoa kepada Tuhan untuk memberi saya kekuatan mental dan fizikal untuk mengharungi hari yang akan datang, yang akan membawa bersamanya satu pengalaman yang akan mengubah hidup saya selama-lamanya dan menyebabkan saya kehilangan hakikat diri saya.

Dalam surat itu, saya merenung betapa sakit yang saya alami sejak haid pertama saya pada usia sembilan tahun. Saya berterima kasih kepada rahim saya kerana melakukan yang terbaik untuk berfungsi. Saya menyatakan betapa saya berharap ada lebih banyak perkara yang boleh dilakukan untuk menghalang penyingkirannya. Tetapi, saya menulis pada usia 34 tahun, saya sudah bersedia untuk memulakan lembaran baru tanpanya.

Sejak saya masih muda, saya telah mengalami haid yang menyakitkan yang membawa kepada loya, muntah, pengsan dan pergerakan usus yang menyakitkan yang kemudian saya ketahui adalah disebabkan oleh endometriosis. Juga dikenali sebagai “endo,” ia adalah penyakit yang berlaku apabila tisu yang melapisi rahim merebak ke bahagian lain rongga pembiakan. Tisu juga boleh merebak ke bahagian lain badan seperti pundi kencing, usus dan juga paru-paru.

Saya telah didiagnosis dengan keadaan semasa pembedahan laparoskopi untuk membuang sista ovari yang besar semasa saya masih baru di kolej. Tiada ubat yang diketahui untuk endometriosis, tetapi terdapat rawatan, seperti ubat dan pembedahan.

Saya telah terbiasa dengan kesan melemahkan endometriosis, seperti pelvis kronik dan sakit belakang bawah, tetapi saya tidak bersedia untuk keadaan lain yang mendatangkan malapetaka pada badan saya.

Dua belas tahun selepas diagnosis endo saya, saya menjadi salah seorang daripada ramai wanita yang mengalami fibroid rahim, tumor bukan kanser yang boleh membesar sebesar tembikai, menyebabkan sakit pelvis, pendarahan berat dan gejala lain. Fibroid menambah lebih banyak gejala kepada apa yang saya alami, termasuk kembung perut, pendarahan berat yang berpanjangan dan kesakitan yang dirasakan seperti organ saya tercabut di dalam pelvis saya dan merebak ke kaki saya. Tugasan harian yang mudah seperti duduk di kerusi menjadi sukar.

Pada mulanya, doktor saya menemui dua fibroid kecil sebesar kacang. Dalam beberapa bulan, mereka membesar dengan cepat, dan lebih banyak fibroid ditemui. Saya menggelarnya mini “Dragon Balls” sempena siri anime kegemaran saya dalam usaha untuk menjadikan keadaan itu kurang menakutkan.

Sepanjang tahun, saya cuba menguruskan endometriosis dan fibroid dengan ubat untuk pendarahan yang berlebihan, loya dan muntah, dan ubat penahan sakit yang kuat, seperti Percocet. Saya juga menukar diet saya, tetapi nampaknya tidak kira apa yang saya cuba kedua-dua endometriosis dan fibroid menjadi lebih teruk, dengan kesan sampingan daripada ubat-ubatan menambah masalah kesihatan saya. Kesakitan adalah berterusan, dan bukan hanya semasa saya haid, apabila pendarahan menjadi sangat berat sehingga pad maxi semalaman tidak lagi dapat menampung aliran saya.

Sebelum pembedahan untuk membuang rahimnya, Duster mengambil pelbagai ubat.

Pendarahan yang banyak semasa haid adalah tidak normal, menurut American College of Obstetricians and Gynecologists, yang menasihatkan bahawa seorang wanita dan gadis mungkin memerlukan rawatan jika dia menukar pad atau tampon “lebih daripada sekali setiap 1 hingga 2 jam.” Saya terpaksa memakai lampin dewasa untuk mengelakkan saya daripada berdarah melalui pakaian saya dan saya tidur di atas pad inkontinens untuk mengelakkan katil saya daripada kotor dengan darah pada waktu malam. Kehilangan darah yang berlebihan juga menyebabkan saya mengalami kekurangan zat besi dan anemia.

Endometriosis dan fibroid rahim adalah pukulan satu-dua dalam pertarungan yang saya tidak cukup dari segi fizikal, mental atau emosi untuk menang. Mereka telah menjejaskan kesihatan mental saya dan saya menjadi tertekan, mempunyai pemikiran yang gelap, kadang-kadang membunuh diri. Kehidupan saya telah menjadi neraka selama lebih dari 25 tahun yang terdiri daripada hari-hari sekolah yang terlepas, beribu-ribu dolar dalam hutang perubatan dan pengisaran sepanjang kerjaya saya semasa dalam kesakitan yang amat sangat. Badan saya bersedia untuk berehat dan permulaan yang baru.

Mencapai keputusan untuk membuang rahim saya tidak mudah. Memikirkan kehilangan sebahagian daripada diri saya yang dirasai terikat dengan sifat kewanitaan saya amat menjengkelkan. Tetapi dengan terapi, saya perlahan-lahan mula menyedari bahawa saya tidak lagi dapat menahan sesuatu yang menyebabkan saya sakit. Saya terpaksa menerima bahawa untuk mendapatkan kehidupan yang saya inginkan, saya harus melepaskan bagaimana kebanyakan masyarakat mentakrifkan “kewanitaan.”

Sebelum penyingkiran rahim saya, saya terbuka untuk menjadi ibu, tetapi ia bukanlah keinginan yang mendalam. Namun, saya berharap suatu hari nanti saya boleh mempunyai anak kandung walaupun keadaan kesihatan saya. Pada tahun 2021, saya mencari dan menerima keputusan ujian kesuburan — dan ia amat mendukacitakan: Mereka menunjukkan bahawa saya mempunyai bilangan telur yang kurang daripada biasa untuk wanita sebaya saya.

Pada 21 September 2022, tepat setahun kemudian, rahim saya telah dikeluarkan melalui laparoskopi bantuan robot. Semasa pembedahan, doktor juga mengeluarkan tiub fallopio saya walaupun saya memilih untuk mengekalkan ovari dan serviks saya. Jajaran tisu parut dalaman dari pembedahan terdahulu dan endometriosis juga telah dikeluarkan dari kawasan pelvis saya.

Pada hari-hari berikutnya, saya mengalami beberapa komplikasi dan lawatan doktor tambahan, tetapi setiap hari saya menjadi lebih baik apabila badan saya terus pulih, berjalan setiap hari dan berehat.

Enam bulan kemudian, saya berasa lebih baik daripada yang pernah saya alami sejak saya masih muda. Mengatakan “Saya pernah menghidap fibroid” adalah emosi bagi saya dan, walaupun pembedahan itu bukan ubat untuk endometriosis saya, ia telah membolehkan saya memenangi pertempuran besar bukan sahaja untuk kesihatan saya tetapi untuk kualiti hidup saya.

Selama bertahun-tahun, saya telah berfungsi dalam kesakitan saya. Saya mendengar berkali-kali daripada ahli keluarga bahawa haid yang menyakitkan “berjalan dalam keluarga,” dan ini menyebabkan saya menderita dalam diam dengan andaian bahawa kesakitan adalah perkara biasa. Persepsi ini bahawa saya harus bersungguh-sungguh adalah sangat rumit bagi saya sebagai seorang wanita kulit hitam. Apabila wanita kulit hitam benar-benar mendapatkan bantuan untuk keadaan seperti saya, mungkin sukar untuk mendapatkan penjagaan dan rawatan yang sewajarnya disebabkan oleh perbezaan dalam penjagaan kesihatan dan kekurangan kepercayaan yang kadang-kadang dimiliki oleh wanita kulit hitam dalam sistem yang tidak dibina dengan mengambil kira kami.

Saya telah bersikap telus tentang perjuangan saya dengan endometriosis dan fibroid dengan harapan bahawa gadis muda dan wanita lain tidak perlu bertahun-tahun tanpa jawapan kepada penderitaan mereka; supaya, bukan sahaja wanita dan gadis yang berkulit hitam, tetapi sesiapa yang mempunyai rahim faham bahawa mereka tidak keseorangan dalam kesakitan mereka.

Melalui Virginia HOPE, kumpulan sokongan yang saya asaskan bersama untuk mereka yang menghidap endometriosis dan keluarga mereka, saya telah mendengar banyak cerita yang serupa dengan saya. Dan melalui kumpulan dan organisasi sokongan lain seperti Worldwide EndoMarch, saya menemui bantuan yang membimbing saya melalui keputusan kesihatan saya bersama-sama dengan ruang selamat untuk berkongsi kesakitan saya. Sama ada anda memutuskan untuk membuang rahim dan organ pembiakan anda yang lain atau tidak, diberi kuasa untuk melakukan yang terbaik untuk kesihatan anda — bukan apa yang orang lain suruh anda lakukan. Anda adalah peguam bela terbaik untuk diri sendiri — bersuara, bertanya soalan dan menyelidik rawatan yang mungkin terbaik untuk anda.

Jangkauan dan rawatan untuk keadaan seperti endometriosis dan fibroid harus lebih pelbagai jantina, kerana endometriosis telah ditemui pada lelaki dan kedua-dua keadaan memberi kesan kepada mereka dalam komuniti LGBTQ, yang sudah menghadapi perbezaan dalam penjagaan kesihatan.

Pakar perubatan harus memahami bahawa keadaan ini bukan hanya isu kesihatan wanita — ia adalah isu kesihatan yang boleh memberi kesan kepada sesiapa sahaja. Belia di seluruh negara harus dimaklumkan tentang endometriosis dan fibroid dan usaha itu sedang dijalankan, yang diperjuangkan oleh kumpulan seperti Yayasan Endometriosis Amerika dan Projek Pakaian Putih. Seharusnya terdapat lebih banyak sumber kewangan bagi mereka yang tidak mampu mendapatkan penjagaan yang mencukupi dan kedua-dua keadaan harus dianggap sebagai hilang upaya untuk memudahkan mereka yang menderita menerima bantuan tambahan.

Terlalu kerap, masyarakat kita menumpukan pada memberitahu wanita dan gadis apa yang tidak boleh dilakukan dengan badan kita. Kami memerlukan lebih banyak perbincangan tentang dan sumber untuk penyelesaian asas tentang cara merawat dan menyembuhkan kesakitan kami dengan betul.

Jika anda atau seseorang yang anda kenali sedang bergelut dengan pemikiran bunuh diri atau masalah kesihatan mental, sila hubungi talian 988 bunuh diri dan talian hayat krisisatau lawati talian hotline laman web.

all result sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

result sdy

angka hk

data hk hari ini