Pendapat: Sejarah panjang dan tegang wartawan Amerika yang cuba memahami China
slot online

Pendapat: Sejarah panjang dan tegang wartawan Amerika yang cuba memahami China

Nota Editor: Mike Chinoy ialah Felo Kanan Bukan Pemastautin di Institut AS-China Universiti California Selatan dan bekas Ketua Biro Beijing dan Koresponden Kanan Asia untuk CNN. Buku baharunya ialah “Tugasan China: Sejarah Lisan Wartawan Amerika di Republik Rakyat.” Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah miliknya sendiri. Baca lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Pada musim panas 1973, hanya setahun selepas lawatan bersejarah Presiden AS Richard Nixon, saya membuat lawatan pertama saya ke China. Salah satu tempat yang saya dibawa ialah Komune Rakyat Wusan di luar Shenyang di timur laut China. Di sana, saya bertemu dengan model petani Maois Yu Kexin dan makan tengah hari di rumahnya yang sederhana. Ia adalah kemuncak lawatan saya.

Pada tahun 1993, sebagai ketua biro CNN di Beijing, saya memutuskan untuk menjejaki semula perjalanan itu untuk melihat bagaimana negara telah berubah dalam tempoh 20 tahun. Saya berjaya menemui Yu dan mendapati dia kini menjalankan sebuah kedai pembaikan traktor. Dia tinggal di flat baru dengan TV. Sebagai penerima manfaat daripada pembaharuan berorientasikan pasaran yang diperkenalkan oleh pemimpin kanan ketika itu Deng Xiaoping pada 1980-an, kehidupannya jelas bertambah baik.

Sebaik sahaja pegawai tempatan tidak dapat mendengar, bagaimanapun, Yu mengaku bahawa hampir semua yang saya lihat semasa lawatan pertama saya adalah ilusi. Dia memberitahu saya bahawa sebenarnya, keadaan ketika itu amat teruk, malah makanan yang saya nikmati telah dihantar masuk dari bandar oleh pegawai tempatan sehari sebelumnya — hanya untuk menarik perhatian warga asing.

Bagi saya, episod ini menggariskan tema utama dalam mana-mana perbincangan tentang meliputi China — kesukaran mencari kebenaran di negara yang luas dan rumit dengan sejarah panjang ketidakpercayaan terhadap orang luar dan sistem politik yang berahsia dan autoritarian.

Ketegangan antara wartawan Amerika yang ingin memahami realiti China dan usaha Parti Komunis China untuk mengawal naratif — tema utama buku baharu saya “Tugasan China: Sejarah Lisan Wartawan Amerika di Republik Rakyat” — bermula sejak zaman terawal. daripada revolusi Komunis.

Sememangnya, apabila Pengerusi Mao Zedong mengisytiharkan penubuhan Republik Rakyat di Dataran Tiananmen pada 1 Oktober 1949, tiada seorang wartawan Amerika pun berada di sana untuk membuat liputan mengenai acara tersebut.

Pemimpin Parti Komunis China Mao Zedong mengisytiharkan kelahiran Republik Rakyat China, di Beijing, 1 Oktober 1949.

Untuk sebahagian besar daripada tiga dekad yang berikutnya, wartawan Amerika telah dihalang dari China, terpaksa membuat liputan di negara itu dari luar, terutamanya dari tanah jajahan Inggeris di Hong Kong. Pemerhati China, seperti yang dikenali, bergantung terutamanya pada media rasmi China, yang mereka pantau secara agama mencari petunjuk.

Hanya selepas lawatan bersejarah Nixon pada Februari 1972, pintu mula dibuka, dan hanya selepas Amerika Syarikat dan China menjalinkan hubungan diplomatik rasmi pada tahun 1979, organisasi berita Amerika akhirnya dibenarkan membuka biro di Beijing.

Apa yang diikuti ialah beberapa dekad apabila Republik Rakyat semakin mudah diakses oleh wartawan Amerika dan asing lain, walaupun sentiasa ada halangan dan batasan.

Apabila saya menjadi ketua biro Beijing pertama CNN pada tahun 1987, sebagai contoh, peraturan rasmi memerlukan wartawan mendapatkan kebenaran 10 hari lebih awal untuk sebarang perjalanan di luar Beijing dan ditemani oleh pengawas kerajaan. Peningkatan singkat dalam keterbukaan pada akhir 1980-an berakhir dengan penghancuran protes pro-demokrasi di Dataran Tiananmen Beijing pada tahun 1989.

Tetapi apabila Deng Xiaoping menghidupkan semula program pembaharuan ekonomi gaya pasarannya pada 1990-an, suasana baharu itu membawa kepada peningkatan ketara dalam keadaan untuk wartawan asing. Ia menjadi lebih mudah untuk melakukan perjalanan dan pegawai tempatan lebih mudah diakses. Daripada menghalau mereka, mereka sering meminta koresponden Amerika untuk mendapatkan nasihat tentang cara menarik pelaburan asing.

Ia adalah tempoh yang menggembirakan di mana wartawan asing dapat menggali masyarakat Cina dengan cara yang sebelum ini sukar, jika tidak mustahil. Kami cuba memahami paradoks untuk membuat liputan di negara di mana seorang pembangkang akan dipenjarakan pada satu hari, dan keesokan harinya kami akan melaporkan pembukaan lapangan terbang terbesar di dunia.

Bagaimanapun, selepas Sukan Olimpik Beijing 2008, iklim politik domestik dan tingkah laku luaran China mula berubah. Krisis kewangan yang menggegarkan Barat pada 2008-2009 meyakinkan pemimpin China bahawa AS adalah kuasa yang semakin merosot dan masa yang sesuai untuk Beijing menunjukkan wajah yang lebih tegas kepada seluruh dunia. Itu termasuk layanannya terhadap media asing.

Sejak itu, membuat liputan di China telah menjadi permainan kucing dan tikus yang semakin tegang dengan pihak berkuasa, kerana wartawan mendapati diri mereka kerap diekor, diganggu, disekat dan juga dipukul.

Kempen agresif Presiden China Xi Jinping untuk mengukuhkan kuasa sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah menyukarkan keadaan wartawan. Iklim untuk wartawan yang berpangkalan di China adalah lebih ketat daripada bila-bila sejak negara itu memulakan program pembaharuannya pada akhir 1970-an berikutan kematian Mao dan penubuhan hubungan diplomatik dengan AS.

Pada masa yang sama, Xi telah mengetatkan lagi kawalan Parti Komunis dan mengubah dasar Parti untuk membolehkannya memerintah seumur hidup. Politik Cina peringkat tinggi, sentiasa legap, berahsia dan cabaran untuk difikirkan, telah menjadi lebih-lebih lagi.

Malah, walaupun China dalam banyak cara lebih mudah diakses sekarang, dan Xi dan pemimpin lain mengembara, mengadakan mesyuarat dan juga menangani organisasi seperti Forum Ekonomi Dunia di Davos, pengetahuan kita tentang kerja dalaman di puncak kuasa boleh dikatakan kurang daripada semasa Mao tahun.

Memburukkan lagi keadaan bagi media asing ialah penyingkiran hampir 20 wartawan New York Times, Washington Post dan Wall Street Journal pada awal 2020. Beijing mewajarkan pemecatan itu sebagai tindak balas kepada keputusan pentadbiran Trump untuk mengehadkan bilangan kakitangan di empat saluran media China yang dikendalikan kerajaan di AS. Tetapi langkah itu memusnahkan kor akhbar AS di China.

Hari ini, hanya segelintir wartawan Amerika yang tinggal. Apa yang diterangkan oleh beberapa orang yang saya temu bual untuk buku saya sebagai “zaman kegemilangan” meliputi China, telah berakhir. Seperti yang diberitahu oleh Steven Lee Myers dari New York Times, salah seorang daripada mereka yang diusir pada tahun 2020, “Rasanya seperti pintu sudah tertutup.” Sebaliknya, semakin banyak kewartawanan China dilakukan dari luar negara.

Dalam banyak cara, situasi yang dihadapi wartawan hari ini terasa seperti kemunculan ironis kepada tahun-tahun “pemerhati China” yang berpangkalan di Hong Kong selepas revolusi Komunis pada tahun 1949, apabila wartawan Amerika dan Barat lain dihalang dari China.

Selepas China mengenakan undang-undang keselamatan negara yang zalim, bagaimanapun, peranan Hong Kong sebagai pusat pemerhatian China telah terjejas teruk. Sebaliknya, Taiwan, Korea Selatan dan juga Washington telah menjadi pangkalan baharu untuk meliputi negara itu.

Namun, bagi wartawan di lokasi ini dan lain-lain, alat nombor satu kekal, seperti beberapa dekad yang lalu, mencari petunjuk di media Cina, cuba menghuraikan maksud sebenar retorik, slogan, rujukan sejarah yang tidak jelas dan statistik yang meragukan yang dikeluarkan. oleh Parti Komunis China.

Satu contoh baru-baru ini: mengira bilangan rujukan media kepada Xi sebagai “mengemudi” kapal negara China, semasa sesi Kongres Rakyat Kebangsaan yang baru sahaja tamat. Istilah sebelum ini hanya digunakan untuk Pengerusi Mao, dan semakin banyak rujukan serupa kepada Xi memberikan tanda penting cengkamannya yang semakin kukuh terhadap kuasa.

Tetapi ada sumber sekarang yang tidak tersedia untuk pemerhati China dahulu. Ini termasuk mengikuti Internet Cina, yang, walaupun ditapis, masih boleh memberikan pandangan kritikal.

Imej satelit yang tersedia secara komersial juga menjadi sangat penting.

Imej satelit membantu wartawan mengesahkan kewujudan kem tahanan di mana Parti Komunis telah memenjarakan ribuan Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah barat laut Xinjiang. Imej-imej udara yang bersesak-sesak di krematorium juga memberikan bukti jumlah kematian yang jauh lebih besar daripada yang sanggup diakui oleh Parti Komunis berikutan penamatan dasar sifar-Covid negara pada akhir tahun lalu.

Tetapi penurunan mendadak dalam bilangan wartawan yang berpangkalan di China dan had akses yang semakin ketat kini terus sangat menghalang keupayaan wartawan untuk mengelilingi China, bercakap dengan orang ramai, menggali di bawah permukaan dan memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang tekstur bahasa Cina. masyarakat.

Asas penting untuk kewartawanan yang baik – berada di sana – telah menjadi semakin sukar. Di samping itu, walaupun perjalanan mungkin, wartawan juga berdepan dengan penduduk yang ramai daripada mereka, selepas bertahun-tahun diberitahu oleh media kerajaan bahawa wartawan asing adalah pengintip, enggan bercakap, jika tidak benar-benar bermusuhan.

Seperti yang diberitahu oleh Josh Chin dari Wall Street Journal, yang juga dipecat pada 2020, “Liputan China akan menjadi lebih terpolarisasi dan kurang bernuansa kerana anda mempunyai lebih sedikit orang untuk menceritakan kisah manusia tentang China. Hampir mustahil untuk menulis cerita tentang China tentang manusia.”

Hasilnya ialah kebanyakan liputan hari ini tertumpu kepada politik gambaran besar atau ketegangan dan konflik antara China dan AS, memandangkan kenyataan rasmi dan tindakan awam kerajaan lebih mudah untuk diikuti dan dilaporkan.

Apa yang semakin hilang ialah keupayaan wartawan untuk menyampaikan kekayaan dan kerumitan negara paling ramai penduduk di dunia — kemanusiaan yang dikongsi bersama yang juga perlu kita fahami, terutamanya ketika AS dan China semakin hampir kepada konfrontasi.

result sgp mlm ini

pengeluaransdy

sydney hari ini togel

angka hasil hk

pengeluaran singapura