Penghancuran Rumah Tennessee: Protes dirancang untuk hari Isnin selepas Justin Jones dan Justin Pearson diusir dari Dewan negara
slot online

Penghancuran Rumah Tennessee: Protes dirancang untuk hari Isnin selepas Justin Jones dan Justin Pearson diusir dari Dewan negaraCNN

Penunjuk perasaan dijangka di Tennessee Capitol pada hari Isnin untuk membantah pengusiran dua wakil negara Demokrat ketika pegawai di Nashville bersedia untuk mempertimbangkan menghantar salah seorang daripada mereka kembali ke dewan.

Wakil Justin Jones dan Justin Pearson, yang kedua-duanya berkulit hitam, telah dipaksa keluar daripada badan perundangan dalam undi majoriti dua pertiga oleh rakan Republikan mereka pada Khamis selepas mengambil bahagian dalam demonstrasi kawalan senjata di tingkat Dewan beberapa hari sebelumnya. Rep. Gloria Johnson, seorang wanita kulit putih dan Demokrat yang turut menyertai demonstrasi itu, terselamat dalam undian dan memegang kerusinya dalam dewan yang dikuasai GOP.

Tennessee House akan kembali bersidang pada hari Isnin, dengan mesyuarat Jawatankuasa Kecil Peruntukan, mesyuarat Jawatankuasa Operasi Kerajaan dan sesi lantai Dewan mengikut jadual.

Kurang daripada satu batu jauhnya, di bawah bayangan Capitol, Majlis Metropolitan Nashville akan bertemu pada jam 4:30 petang untuk membincangkan pencalonan dan melantik Jones sebagai wakil sementara untuk kerusi House District 52 yang kini kosong.

“Saya yakin kami mempunyai undi untuk mengembalikannya ke tempat duduknya,” kata Ahli Majlis Kyonzte Toombs kepada CNN. Tetapi, katanya, jika dua ahli majlis mengundi menentang penggantungan peraturan prosedur untuk membenarkan pencalonan dan pelantikan pada mesyuarat yang sama, undian terakhir untuk melantik Jones ke jawatan sementara boleh ditangguhkan.

Ahli majlis Delishia Porterfield, yang ditewaskan Jones dalam pemilihan utama Demokrat tahun lepas untuk kerusi Daerah 52, dijangka mencalonkan Jones, Naib Datuk Bandar Nashville Jim Shulman memberitahu CNN pada hari Isnin, tetapi undian untuk melantik akan ditangguhkan selama sebulan jika peraturan itu ditetapkan. tidak digantung.

“Jika dua orang membantah, kami kembali kepada peraturan asas … yang mengatakan kami perlu menunggu empat minggu. Tetapi, jika kita tidak mendapat bantahan sebanyak itu, maka kita boleh menggantung peraturan … dan kita boleh mengundi malam ini,” kata Shulman. “Dan tekaan saya, jika kita berbuat demikian, majlis akan mengundi untuk menghantar Rep. Justin Jones kembali ke Tennessee State House.”

Ketika pegawai negeri dan tempatan mengadakan mesyuarat Isnin, penunjuk perasaan merancang satu hari tindakan yang termasuk perhimpunan sebelum mesyuarat Majlis Metro kemudian perarakan ke Capitol negeri.

Pembuangan dan protes yang dijangkakan adalah sebahagian daripada perdebatan lama mengenai kebolehcapaian senjata api di Amerika, dengan kebuntuan terbaru ini didorong oleh penembakan besar-besaran bulan lalu di sebuah sekolah Kristian Nashville yang menyebabkan enam orang maut, termasuk tiga kanak-kanak berusia 9 tahun. kanak-kanak.

Selepas tembakan itu, Jones, Pearson dan Johnson pergi ke tingkat Dewan negara untuk menyokong kawalan senjata, menggunakan lembu jantan untuk menangani rakan sekerja dan penunjuk perasaan mereka.

Republikan menuduh ketiga-tiga mereka “secara sedar dan sengaja” membawa “kekacauan dan kehinaan kepada Dewan Rakyat” tanpa diiktiraf untuk bercakap, lapor sekutu CNN WSMV. Republikan kemudian mengadakan undian barisan parti pada hari Khamis untuk menggulingkan Jones dan Pearson.

Wakil-wakil yang disingkirkan menggelar penyingkiran itu sebagai tidak demokratik dan perkauman.

“Apa yang berlaku adalah fitnah demokrasi kerana mereka mengusir dua penggubal undang-undang kulit hitam termuda, yang bukan kebetulan dari Badan Perundangan Tennessee,” kata Jones pada Jumaat di “CNN This Morning.” “Kerana kami lantang, kerana kami berjuang untuk daerah kami.”

Pearson, ketika berucap pada upacara Ahad Paskah di The Church of the River di Memphis, mengucapkan terima kasih kepada jemaah dan masyarakat atas sokongan mereka.

“Majoriti besar Perhimpunan Agung Tennessee yang diketuai Republikan berusaha untuk menjatuhkan hukuman mati secara politik terhadap tiga ahlinya kerana kami bercakap sebaliknya menentang status quo kerajaan, selepas kematian tragis enam orang dalam penembakan di The Covenant School di Nashville,” katanya.

Kerusi Pearson District 86 yang kosong akan ditangani semasa mesyuarat khas Lembaga Pesuruhjaya Shelby County di Memphis pada petang Rabu, kata Pengerusi Suruhanjaya Mickell Lowery.

“Saya percaya pengusiran Wakil Negara Justin Pearson telah dijalankan secara tergesa-gesa tanpa mengambil kira kaedah tindakan pembetulan lain,” kata Lowery dalam satu kenyataan.

Menurut Perlembagaan Tennessee, memandangkan pilihan raya umum akan datang lebih 12 bulan lagi, pada November 2024, pilihan raya khas akan diadakan untuk mengisi kerusi.

Undang-undang Tennessee membenarkan pelantikan ahli Dewan sementara untuk mengisi kerusi penggubal undang-undang yang dipecat sehingga pilihan raya khas diadakan.

Tiada tarikh ditetapkan untuk pilihan raya khas tetapi undang-undang negeri menyediakan jangka masa bila gabenor harus menjadualkannya.

Lebih lanjut mengenai tiga wakil:

Wakil Justin Jones:

 • Daerah: 52
 • umur: 27
 • Dalam pejabat: 2023-
 • Isu: Penjagaan kesihatan, keadilan alam sekitar
 • Nota: Menulis “The People’s Plaza: 62 Days of Nonviolent Resistance” selepas membantu menganjurkan duduk bersama 2022
 • Anugerah terkini: Anugerah Ubuntu untuk perkhidmatan cemerlang, Vanderbilt Organization of Black Graduate and Professional Students (2019)Wakil Justin Pearson:
 • Daerah: 86
 • umur: 28
 • Dalam pejabat: 2023-
 • sayassues: Keadilan alam sekitar, kaum dan ekonomi
 • Nota: Berjaya menyekat saluran paip minyak daripada dibina di selatan Memphis
 • Anugerah terkini: 100 Orang Kulit Hitam Amerika Paling Berpengaruh The Root (2022)Rep. Gloria Johnson:
 • Daerah: 90
 • Umur: 60
 • Dalam pejabat: 2013-2015, 2019-
 • Isu: Pendidikan, pekerjaan, penjagaan kesihatan
 • Nota: Berjaya dianjurkan memihak kepada Insure Tennessee, versi pengembangan Medicaid negeri
 • Anugerah terkini: Yayasan Kebangsaan Penggubal Undang-undang Wanita Wanita Kecemerlangan (2022)
 • “Writ pilihan raya” untuk “pilihan raya utama untuk pencalonan oleh parti politik seluruh negeri bagi mengisi kekosongan” mesti dijadualkan dalam tempoh 55 hingga 60 hari, kata kod negeri. Dan pilihan raya umum untuk mengisi kekosongan itu mesti dijadualkan dalam tempoh 100 hingga 107 hari.

  Nampaknya kedua-dua Jones dan Pearson layak untuk bertanding semula di kerusi mereka dalam pilihan raya khas.

  Menurut undang-undang Tennessee, seorang wakil negeri mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun, seorang warganegara AS, seorang pemastautin negeri selama sekurang-kurangnya tiga tahun dan seorang pemastautin daerah mereka selama satu tahun sebelum pilihan raya.

  Mereka juga mestilah seorang pengundi yang layak di daerah itu, yang memerlukan pemastautin berumur 18 tahun dan bebas daripada sabitan jenayah tertentu.

  Kedua-dua Jones dan Pearson memenuhi kelayakan tersebut.

  Dan sementara Perlembagaan negeri mengatakan ahli boleh dipecat kerana berkelakuan tidak senonoh dengan undi majoriti dua pertiga, mereka tidak boleh dibuang “kali kedua atas kesalahan yang sama.”

  Mengusir penggubal undang-undang agak jarang berlaku di Tennessee, dan undian minggu lalu daripada majoriti besar Republikan negeri itu telah mendapat reaksi daripada ramai pegawai berprofil tinggi.

  Pada hari Khamis, Presiden Joe Biden menyebut pengusiran itu “mengejutkan, tidak demokratik dan tanpa preseden” sambil mengkritik Republikan kerana tidak mengambil tindakan yang lebih besar terhadap pembaharuan senjata.

  Naib Presiden Kamala Harris pergi ke Nashville pada hari Jumaat untuk menyokong langkah kawalan senjata yang lebih ketat dan menyerlahkan kepentingan melindungi rakyat Amerika daripada keganasan senjata api. Dia juga secara peribadi bertemu dengan Jones, Pearson dan Johnson.

  “Kami faham apabila kami mengangkat sumpah untuk mewakili rakyat yang memilih kami bahawa kami bercakap bagi pihak mereka. Ia bukan mengenai ketiga-tiga pemimpin ini,” kata Harris dalam ucapan selepas mesyuarat itu. “Ia mengenai siapa yang mereka wakili. Ini tentang suara siapa yang mereka salurkan. Fahami itu – dan bukankah itu yang dibenarkan oleh demokrasi?”

  Jones berkata beliau dan penggubal undang-undang lain telah disekat daripada bercakap mengenai keganasan senjata api di tingkat Dewan minggu itu, mengatakan bahawa mikrofon mereka dipotong setiap kali mereka membangkitkan topik itu, lapor WSMV.

  Berikutan demonstrasi tiga wakil pada Khamis lalu, Speaker Dewan Rakyat Republik Cameron Sexton menyifatkan tindakan mereka “tidak boleh diterima” dan berhujah bahawa mereka melanggar “beberapa peraturan kesopanan dan prosedur di tingkat Dewan.”

  Terdapat dua pengusiran di Dewan Negara sejak 157 tahun yang lalu. Pembuangan terakhir di Dewan Negara ialah pada 2016, apabila seorang wakil rakyat dibuang kerja atas dakwaan gangguan seksual. Pada tahun 1980, seorang wakil rakyat telah dipecat selepas seorang ahli didapati bersalah menerima rasuah semasa memegang jawatan.

  risul sgp

  pembukaan sydney

  totobet data sydney

  angka hk keluar hari ini

  resulhk