Persahabatan yang kukuh dan mantap mungkin menjadi aset kepada kesihatan fisiologi anda, kajian menunjukkan
slot online

Persahabatan yang kukuh dan mantap mungkin menjadi aset kepada kesihatan fisiologi anda, kajian menunjukkan

Daftar untuk siri surat berita Dewasa, Tetapi Lebih Baik CNN. kami panduan tujuh bahagian mempunyai petua untuk membantu anda membuat keputusan yang lebih termaklum mengenai kewangan peribadi, kerjaya, kesihatan dan hubungan peribadi.CNN

Rakan-rakan yang baik dan kesihatan fizikal yang baik mungkin lebih berkait rapat daripada yang difikirkan sebelum ini, kajian baru telah menemui.

Penyelidik mendapati bahawa pengalaman sosial yang positif memberi kesan bukan sahaja kepada tahap tekanan dan keupayaan seseorang untuk mengatasi, tetapi juga penanda kesihatan fizikal, menurut satu kajian yang diterbitkan pada hari Isnin dalam jurnal Society for Personality and Social Psychology.

Kajian itu mengikuti lebih daripada 4,000 orang dalam tempoh tiga minggu ketika mereka menyelesaikan daftar masuk setiap tiga hari pada telefon pintar atau jam tangan pintar mereka mengenai pengalaman positif dan negatif mereka dengan hubungan sosial terdekat mereka, serta penilaian tekanan darah, kadar denyutan jantung, tekanan dan mengatasi.

Mempunyai pengalaman yang lebih positif dalam perhubungan sosial biasanya dikaitkan dengan daya tahan yang lebih baik, tekanan yang lebih rendah dan tekanan darah sistolik yang lebih rendah, atau lonjakan tekanan darah di bawah tekanan, menurut kajian itu.

Tetapi mempunyai hubungan sosial yang melantun antara baik dan buruk selalunya tidak membantu. Apabila terdapat banyak turun naik, pengalaman negatif seolah-olah mempunyai kesan yang lebih besar kepada seseorang daripada yang positif, kata penulis utama kajian Brian Don dari Universiti Auckland.

“Kedua-dua pengalaman positif dan negatif dalam perhubungan kami menyumbang kepada tekanan harian kami, mengatasi, dan fisiologi,” kata Don dalam satu kenyataan. “Selain itu, bukan sahaja perasaan kita tentang hubungan kita secara keseluruhan yang penting; naik turun juga penting.”

Hasilnya tidak menghairankan, memandangkan kajian terdahulu juga telah mendokumentasikan hubungan antara hubungan yang sihat dan badan yang lebih sihat, kata Dr Kathleen Mullan Harris, seorang profesor sosiologi di University of North Carolina di Chapel Hill. Harris tidak terlibat dalam kajian itu.

Tetapi melihat bagaimana persahabatan mempengaruhi aspek tertentu kesihatan fizikal menambah pemahaman saintifik tentang hubungan itu, katanya.

Penyelidikan itu, yang berlangsung dari 2019 hingga akhir 2021, mungkin juga menawarkan gambaran tentang kesan pandemik Covid-19, yang memberi tekanan pada hubungan sosial bagi ramai orang, kata Don.

“Oleh kerana pandemik COVID-19 telah menimbulkan ketegangan, pergolakan dan kebolehubahan yang besar dalam perhubungan orang ramai, ia secara tidak langsung boleh mengubah tekanan, daya tahan dan fisiologi dalam kehidupan seharian, yang semuanya mempunyai implikasi penting untuk kesejahteraan fizikal,” tambahnya.

Adalah penting untuk diingat bahawa kajian itu tidak dapat membuktikan bahawa hubungan yang baik menyebabkan kesihatan yang lebih baik, kata Don.

Tetapi ia menunjukkan bahawa kesihatan fizikal dan hubungan sosial sering terjalin, katanya.

Dan persatuan itu juga boleh berfungsi dengan cara lain, kata Harris.

“Orang yang berada dalam keadaan kesihatan yang lebih baik selalunya mempunyai hubungan yang lebih baik dengan orang ramai, kerana mereka tidak murung, mereka tidak merajuk, mereka tidak sakit, mereka tidak mempunyai kebimbangan,” katanya.

Don berharap kajian akan datang meluaskan bidang yang disiasat.

“Adalah berguna untuk memeriksa keadaan fisiologi lain, seperti neuroendokrin atau tindak balas sistem saraf simpatetik sebagai hasil daripada pengalaman hubungan positif dan negatif setiap hari, yang mungkin mendedahkan corak persatuan yang berbeza,” katanya.

Jika mendengar kepentingan perhubungan sosial yang baik membuat anda merungut kerana anda mungkin tidak cukup, anda tidak bersendirian, kata Adam Smiley Poswolsky, pakar milik tempat kerja dan pengarang “Friendship in the Age of Loneliness.”

Ramai orang mungkin berasa sunyi dan mahukan hubungan yang lebih erat, tetapi prospek untuk menjalin persahabatan baharu – atau mengukuhkan yang sedia ada – boleh menakutkan, kata Poswolsky.

“Ia menakutkan untuk memikirkan tentang persahabatan pada masa dewasa, dan sering keterlaluan menghalang kita daripada mencuba,” katanya.

Cadangan beliau? Mulakan dari kecil. Hantar mesej kepada rakan yang sudah lama anda tidak berbual, beriltizam untuk bertemu dengan orang baharu sebulan, menganjurkan majlis makan malam atau menyertai kelas.

“Jika anda melakukan hanya satu perkara, buat senarai lima orang dalam hidup anda yang anda sayangi, dan berikan salah seorang daripada mereka panggilan telefon,” tambah Poswolsky. “Persahabatan yang paling luar biasa selalunya bermula dengan saat-saat terkecil hubungan.”

Ingat bahawa anda mungkin tidak akan membentuk sambungan yang kuat dalam sekelip mata, tambahnya.

Penyelidikan menunjukkan bahawa ia mengambil masa 90 jam bersama untuk menganggap seseorang sebagai kawan dan lebih daripada 200 jam untuk menganggap mereka sebagai kawan rapat yang anda mempunyai hubungan emosi, katanya.

“Dalam dunia kita yang sibuk, kita perlu meletakkan persahabatan kita pada kalendar, dan komited untuk aktiviti berulang,” kata Poswolsky.

Tetapi kajian juga mendedahkan bahawa ia bukan hanya tentang mempunyai hubungan — kualiti adalah penting.

Mungkin bukan hanya satu definisi persahabatan yang baik, tetapi kebanyakan perhubungan yang kuat berkongsi beberapa kualiti yang sama, katanya.

Mereka cenderung untuk mengutamakan ketawa, kegembiraan, keseronokan, keberanian, kelemahan, penegasan dan kekurangan pertimbangan, kata Poswolsky. Dan persahabatan yang baik selalunya adalah dua orang yang membantu satu sama lain menjadi versi diri mereka yang lebih baik, tambahnya.

“Walaupun apabila – terutamanya apabila – rakan mereka sedang bergelut atau melalui sesuatu yang sukar,” kata Poswolsky. “Anda tahu seseorang adalah kawan sejati apabila mereka membelakangi anda ketika anda sakit, apabila anda kehilangan pekerjaan anda, apabila anda melakukan kesilapan, apabila anda mengalami perpisahan, apabila anda tertekan, apabila anda sedih.”

resul singapura

minta pengeluaran sydney hari ini

sdy

result hk hari ini

data hk hari ini