Politik negara berdenyut yang boleh membentuk Amerika lebih daripada masalah undang-undang Trump
slot online

Politik negara berdenyut yang boleh membentuk Amerika lebih daripada masalah undang-undang TrumpCNN

Donald Trump mungkin mendapat semua tajuk utama, tetapi perjuangan partisan di ibu negeri di seluruh negara mungkin melakukan lebih banyak untuk mengubah Amerika daripada drama yang mengelilingi bekas presiden pertama yang didakwa dengan jenayah.

Pertembungan antara Demokrat dan Republikan berhubung isu seperti pengguguran dan senjata api, yang juga boleh membentuk undang-undang pengundian masa depan dan peta pilihan raya, membayangkan perdebatan hebat yang akan datang dalam kempen presiden 2024. Konflik yang membara ini juga mencerminkan sebuah negara yang berpecah-belah atas identiti budaya dan politiknya dan menunjukkan bagaimana kadangkala peralihan kecil dalam imbangan kuasa boleh membawa akibat yang penting.

Di Wisconsin – salah satu negeri yang paling kompetitif dalam pilihan raya presiden baru-baru ini – seorang hakim liberal memenangi perlumbaan untuk kerusi Mahkamah Agung negeri pada hari Selasa dalam kemenangan yang boleh memulihkan hak pengguguran di negeri itu dan membawa kepada lukisan semula peta yang dimiliki GOP dibentuk untuk kelebihan mereka. Besarnya kemenangannya – dengan kira-kira 200,000 undian – akan membunyikan loceng penggera untuk GOP.

Di North Carolina, Republikan sedang meraikannya selepas wakil negara Demokrat, yang dipilih dengan margin hampir 20 mata beberapa bulan lalu, beralih kepada GOP minggu ini, memberikan parti majoriti kalis veto dalam kedua-dua dewan perundangan negeri ketika mereka mencari sekatan baharu mengenai pengguguran dan undang-undang pilihan raya yang lebih ketat.

Perpecahan yang diseksa oleh Amerika mengenai senjata api mendorong pertarungan yang luar biasa di Tennessee. Daripada berusaha untuk memerangi tembakan besar-besaran selepas pembunuhan beramai-ramai minggu lalu di sekolah Nashville, penggubal undang-undang negara Republik mahu menendang keluar tiga Demokrat yang menyertai protes kawalan senjata.

Sementara itu, Demokrat Kebangsaan sedang melihat Chicago, di mana Brandon Johnson progresif yang disokong Bernie Sanders memenangi larian datuk bandar hari Selasa. Dia menewaskan seorang yang sederhana dengan mesej yang keras terhadap jenayah dengan membuat nada yang lebih bernuansa daripada sokongannya sebelum ini untuk panggilan untuk “membunuh polis.” (Johnson berkata semasa kempen dia tidak mahu mengurangkan pembiayaan polis.)

Dan Gabenor Florida Ron DeSantis, yang mengatakan negerinya adalah makmal untuk Amerika yang lebih konservatif menjelang tawarannya di Rumah Putih, menandatangani rang undang-undang awal minggu ini yang membenarkan orang ramai membawa senjata tersembunyi tanpa permit. Senat negeri juga meluluskan larangan pengguguran 6 minggu yang sangat ketat pada hari Isnin.

Siri pertempuran tempatan yang luar biasa ini tidak selalu diperhatikan di Washington, di mana penggubal undang-undang sedang bersiap sedia untuk menghadapi krisis siling hutang yang menjulang dan mempertikaikan tentang bantuan kepada Ukraine.

Tetapi pertikaian politik yang bermula di negeri-negeri kemudian boleh memuncak di peringkat nasional dan menentukan pertembungan pilihan raya umum akan datang. Sudah jelas, sebagai contoh, bahawa isu jantina dan transgender akan menjadi persoalan yang dominan pada tahun 2024, apabila Republikan menyelar Demokrat kerana menerima dasar yang mereka sifatkan sebagai “bangun”.

Keamatan pertukaran mengenai isu seperti pengguguran, jantina dan senjata menimbulkan satu lagi kemungkinan. Untuk semua rayuan Trump kepada pengundi Republikan akar umbi, dia menjalankan kempen yang hampir semata-mata berakar pada kemarahannya terhadap masalah undang-undangnya yang semakin teruk dan dakwaannya bahawa dia sedang dianiaya secara politik untuk menghalangnya daripada Rumah Putih. Pergaduhan yang berlaku di negeri-negeri menunjukkan ramai pengundi mempunyai perkara lain dalam fikiran mereka.

Wisconsin telah terkesan daripada kebangkitan konservatif dan tindak balas liberal seterusnya sejak Scott Walker dari Republikan dipilih sebagai gabenor buat kali pertama pada 2010. Ia adalah kritikal kepada kemenangan Donald Trump pada 2016 dan Joe Biden pada 2020 dan kekal pada mata pisau politik menuju ke arah konflik. kitaran pemilihan presiden baharu.

Dalam peralihan politik terkini di negeri itu, hakim liberal Janet Protasiewicz dengan mudah mengalahkan konservatif Daniel Kelly dalam pilihan raya bukan partisan di mana parti-parti itu bagaimanapun mempunyai pilihan yang jelas. Peraduan itu menarik perbelanjaan luar yang ketara, menjadikannya perlumbaan kehakiman negeri paling mahal dalam sejarah, dan margin kemenangan Protasiewicz adalah kira-kira 10 kali ganda saiz kusyen Trump dan Biden masing-masing iaitu sekitar 20,000 undi.

Semua pilihan raya adalah unik, tetapi kemenangan hakim Wisconsin menggariskan kuasa pengguguran sebagai isu penggerak dan mungkin mencetuskan kebimbangan di kalangan strategi GOP bahawa isu itu boleh sekali lagi menjejaskan calon mereka pada tahun 2024. Kesan dasar daripada kekuatan pilihan raya yang merangsang pengguguran boleh dilihat dalam yang lain. Medan pertempuran Midwestern pada hari Rabu. Gabenor Demokrat Gretchen Whitmer menandatangani pemansuhan larangan pengguguran 1931 negeri itu, yang mungkin berlaku kerana pengundi pada musim gugur lalu menyerahkan kawalan Demokrat ke atas kedua-dua dewan perundangan.

Kini dengan majoriti liberal, Mahkamah Agung Wisconsin dijangka membatalkan undang-undang sebelum Perang Saudara yang melarang pengguguran dalam hampir semua keadaan, yang berkuat kuasa semula selepas Mahkamah Agung AS membatalkan Roe lwn. Wade. Kemenangan Protasiewicz akan menjadi mercu tanda harapan bagi Demokrat yang lemah semangat akibat kehilangan hak pengguguran persekutuan tahun lalu.

Sean Eldridge – pengasas dan presiden Stand Up America, sebuah kumpulan advokasi progresif – berkata Protasiewicz akan bertindak sebagai penyemak “usaha konservatif untuk menghapuskan kebebasan reproduktif, melucutkan hak pengundi warna kulit melalui pergaduhan kaum, dan membatalkan keputusan pilihan raya yang mereka tidak lakukan. suka. Kemenangannya membantu membina tembok api untuk demokrasi kita dan kebebasan untuk mengundi menjelang 2024.”

Tetapi pengajaran dalam dekad politik Wisconsin yang bergolak adalah bahawa Republikan tempatan, yang sebahagiannya terpengaruh dengan Trumpism, berkemungkinan akan melawan keras. Malah, pilihan raya hari Selasa juga menyaksikan Republikan memenangi kerusi Dewan Negara terbuka, memberikan GOP majoriti besar yang boleh digunakan untuk mencacatkan pemegang jawatan tertinggi, secara teorinya termasuk Gabenor Demokrat Tony Evers. Dalam temu bual dengan WISN di Wisconsin bulan lalu, Dan Knodl – Republikan yang menang pada hari Selasa – berkata beliau akan mempertimbangkan langkah untuk memungkiri Protasiewicz. Pada masa itu, dia berkhidmat sebagai hakim mahkamah litar Milwaukee. Tidak jelas sama ada badan perundangan boleh mengeluarkannya daripada Mahkamah Agung.

Dalam satu lagi contoh yang mencolok mengenai polarisasi politik yang ternganga, badan perundangan yang diketuai GOP di Tennessee menuntut pengusiran tiga rakan sekerja Demokrat yang mengetuai protes gaduh di tingkat Dewan negeri selepas pembunuhan beramai-ramai tiga kanak-kanak berusia sembilan tahun dan tiga orang dewasa di sebuah Sekolah Kristian di Nashville. Speaker Dewan Rakyat Cameron Sexton menyifatkan protes itu sebagai pelanggaran kesopanan yang tidak boleh diterima dan penggubal undang-undang telah pun dilucutkan jawatan jawatankuasa. Speaker Republik itu berkata bantahan itu “sekurang-kurangnya setara, mungkin lebih teruk,” daripada serangan gerombolan penyokong Trump di Capitol AS pada 6 Januari 2021.

Salah seorang penggubal undang-undang Demokrat, Rep. Justin Pearson, menjelaskan di CNN bahawa dia menyokong protes oleh penyokong reformasi senjata api di galeri awam kerana dia percaya suara tidak didengari kerana mereka menuntut tindakan ke atas undang-undang bendera merah dan langkah keselamatan senjata api yang lain. Tinjauan menunjukkan majoriti rakyat Amerika memihak kepada sekatan senjata yang lebih ketat, tetapi sokongan berbeza-beza bergantung pada ukuran yang dipersoalkan.

Pearson memberitahu Jake Tapper dari CNN bahawa ketiga-tiga mereka tahu mereka melanggar peraturan Dewan mengenai kesopanan. “Tetapi kami tidak tahu dan tidak fikir kami melakukan apa-apa yang boleh membuat kami dibuang kerja dengan menggunakan hak Pindaan Pertama kami dan menggalakkan penunjuk perasaan dan kanak-kanak dan orang dewasa serta ibu bapa yang berduka untuk melakukan perkara yang sama di Dewan.”

Drama dalam badan perundangan negeri di Nashville dipadankan dengan kelainan yang luar biasa di North Carolina minggu ini apabila Rep. Democratic state Tricia Cotham bertukar kepada GOP, berkata, “Parti Demokrat zaman moden telah menjadi tidak dikenali oleh saya.” Cotham memainkan keangkuhan Republikan bahawa parti saingan itu telah meninggalkan isu budaya dan ekonomi sehingga meninggalkan arus perdana Amerika, walaupun GOP telah bertindak secara ekstrem sendiri. Tindakan Cotham datang dengan implikasi penuh untuk Demokrat kerana ia memberikan GOP undi yang mencukupi di setiap dewan untuk mengetepikan veto daripada Gabenor Demokrat Roy Cooper.

Demokrat menuduh Cotham mengkhianati pengundinya, dan Cooper memberi amaran bahawa tindakannya akan membawa akibat yang teruk. “Rep. Undian Cotham mengenai kebebasan reproduktif wanita, undang-undang pilihan raya, hak LGBTQ dan sekolah awam yang kukuh akan menentukan hala tuju negeri yang kita cintai,” kata Cooper kepada CNN dalam satu kenyataan.

Pukulan, sementara itu, terus datang untuk Demokrat di Florida di mana kemenangan pilihan raya semula yang hebat oleh DeSantis November lalu dan kawalan Republikan ke atas badan perundangan negeri menambah dominasi konservatif total. Ketika dia berusaha untuk merayu kepada pengundi akar umbi Republikan menjelang kemungkinan pemilihan presiden, DeSantis minggu ini melonggarkan lagi undang-undang senjata api Florida yang sudah permisif. Dan selepas dia menandatangani undang-undang larangan pengguguran 15 minggu tahun lepas, Senat negeri baru sahaja meluluskan rang undang-undang yang akan mengharamkan kebanyakan pengguguran di negeri itu selepas usia kandungan kira-kira enam minggu – atau kira-kira empat minggu kehamilan.

Dasar pengguguran garis keras mungkin membenarkan DeSantis mengukuhkan mesej bahawa dia akan menjadi pemimpin konservatif yang lebih berkesan daripada Trump. Tetapi ia juga jenis kedudukan yang akan menawarkan pembukaan kepada Demokrat harus menjadi calon Republikan.

hasil result singapore

pengeluaran sidney hari ini

togel sydnèy hari ini

tgl hkg klr hari ini

pengluaran sgp