Richard Glossip: Sabitan membunuh banduan hukuman mati boleh dikosongkan selepas dia mengelak hukuman mati 3 kali
slot online

Richard Glossip: Sabitan membunuh banduan hukuman mati boleh dikosongkan selepas dia mengelak hukuman mati 3 kaliCNN

Peguam negara Oklahoma meminta perbicaraan baharu dalam kes banduan hukuman mati Richard Glossip, yang telah menghabiskan suku abad di penjara kerana kematian bosnya pada 1997.

“Walaupun Negeri sebelum ini telah menentang pelepasan untuk Glossip, ia telah mengubah kedudukannya berdasarkan semakan teliti maklumat baharu yang telah diketahui,” tulis Peguam Negara Gentner F. Drummond dalam usul yang difailkan Khamis di mahkamah rayuan Oklahoma.

Permintaan itu dibuat selepas laporan peguam khas yang dikeluarkan Khamis mengesyorkan sabitan membunuh Glossip dikosongkan dan dia diberi perbicaraan baharu.

Glossip, 60, menegaskan dia tidak terlibat dalam pembunuhan bosnya, Barry Van Treese. Dia hampir tiga kali mengelak kematian, kerana tarikh pelaksanaan sebelum ini berakhir dengan penangguhan hukuman atau penangguhan hukuman.

Kini terpulang kepada Mahkamah Rayuan Oklahoma untuk memutuskan sama ada akan memberikan atau menolak permintaan untuk perbicaraan baharu. Glossip kini dijadualkan untuk dilaksanakan pada 18 Mei.

Glossip, bekas pengurus motel, telah dipenjarakan selama 26 tahun. Dia disabitkan dengan pembunuhan besar kerana mengarahkan pembunuhan Van Treese.

Seorang lagi pekerja, Justin Sneed, 19 tahun, mengaku membunuh Van Treese dengan kayu besbol di Oklahoma City. Tetapi pendakwa memberitahu juri Sneed membunuh Van Treese dalam plot pembunuhan untuk disewa yang didalangi oleh Glossip.

Sneed menerima hukuman penjara seumur hidup sebagai pertukaran untuk keterangannya terhadap Glossip.

Tetapi bukti yang didedahkan baru-baru ini membuktikan Glossip tidak bersalah, kata pasukan pembelanya.

“Kini jelas bahawa adalah tidak wajar bagi Negeri untuk bergerak ke hadapan dengan pelaksanaan En. Glossip apabila terdapat begitu banyak keraguan mengenai sabitannya,” kata peguam Glossip, Don Knight, dalam satu kenyataan Khamis.

“Kami berterima kasih kepada (Peguam) Negara Drummond atas keputusan beraninya untuk melihat dengan lebih mendalam kes sukar ini dan menggesa Mahkamah Rayuan Jenayah untuk segera memberikan permintaan Peguam Negara dan menahan reman kes Encik Glossip ke mahkamah perbicaraan untuk prosiding selanjutnya,” Knight menambah.

Firma undang-undang antarabangsa Reed Smith menghabiskan lebih daripada 3,000 jam pro bono menyiasat kes Glossip dan menerbitkan laporan setebal 343 muka surat tahun lepas, yang ditugaskan oleh kumpulan penggubal undang-undang negeri yang dwipartisan.

Siasatan bebas “mendedahkan pemusnahan bukti yang disengajakan oleh negeri sebelum perbicaraan dan siasatan polis yang tidak mencukupi,” kata Reed Smith.

Firma guaman dan peguam Glossip sejak itu telah menemui lebih banyak bukti, termasuk surat yang ditulis Sneed di penjara. Surat-surat itu adalah sebahagian daripada pindaan kepada laporan awal Reed Smith.

Dalam satu surat kepada peguamnya, Sneed menulis sebahagiannya, “Terdapat banyak perkara sekarang yang memakan saya. Sesuatu yang perlu saya bersihkan.”

Dalam surat lain, Sneed menulis, “Adakah saya mempunyai pilihan untuk menarik balik kesaksian saya pada bila-bila masa sepanjang hidup saya …”

Dalam surat berasingan yang ditunjukkan kepada CNN, pembela awam Sneed menjawab salah satu suratnya dengan berkata, “Saya dapat memberitahu melalui nada surat anda bahawa beberapa perkara mengganggu anda … Sekiranya anda enggan (untuk memberi keterangan terhadap Glossip) kemungkinan besar anda akan di hukuman mati sekarang.”

Pejabat pertahanan awam Oklahoma County, yang bertanggungjawab terhadap peguam Sneed pada masa itu, enggan mengulas.

“Kami sentiasa mengesyaki bahawa Justin Sneed benar-benar mahu, pada satu ketika, memberitahu kebenaran,” kata Knight, peguam Glossip. “Tetapi daripada kertas itu, kami dapat tahu bahawa walaupun dia cuba, peguamnya pada masa itu memberitahunya, ‘Jangan lakukannya.’”

Drummond, peguam negara, berkata dalam siaran berita Khamis dia “tidak boleh berdiri di belakang sabitan pembunuhan dan hukuman mati” Glossip.

“Ini bukan bermakna saya percaya dia tidak bersalah. Bagaimanapun, adalah penting bagi rakyat Oklahoma mempunyai kepercayaan mutlak bahawa hukuman mati ditadbir secara adil dan pasti,” kata Drummond. “Memandangkan semua yang saya tahu tentang kes ini, saya tidak percaya bahawa keadilan ditegakkan dengan melaksanakan hukuman mati terhadap seorang lelaki berdasarkan keterangan saksi yang dikompromi.”

Glossip telah berada di ambang pelaksanaan tiga kali sebelum ini, malah dihidangkan tiga hidangan terakhir yang berasingan, kata Knight kepada CNN awal tahun ini.

Peguam Richard Glossip, Don Knight, menyerahkan dokumen di dalam Mahkamah Rayuan Jenayah Oklahoma pada Julai 2022 semasa dia memfailkan perbicaraan baharu untuk anak guamnya.

Dia pertama kali disabitkan dengan pembunuhan besar-besaran dan dijatuhkan hukuman pada tahun 1998, tetapi itu telah dibatalkan pada tahun 2001 kerana peguambela yang tidak berkesan.

Dia disabitkan sekali lagi pada tahun 2004 dan sekali lagi dijatuhi hukuman mati. Pada tahun itu, Glossip lebih sejam melepasi waktu pelaksanaannya apabila gabenor mengeluarkan penangguhan berdasarkan perlembagaan protokol pelaksanaan negeri.

Dekad Glossip di hukuman mati telah diselingi oleh siri penangguhan hukuman dan penangguhan hukuman mati.

Dalam temu bual dengan CNN awal tahun ini, Glossip berkata dia masih bimbang kerana setiap tarikh pelaksanaan semakin hampir.

“Ia masih menakutkan, ia akan sentiasa menakutkan sehingga mereka akhirnya membuka pintu ini dan membiarkan saya pergi, atau mengeluarkan ini dari atas kepala saya sepenuhnya, jadi saya tidak perlu risau tentang, ‘Adakah mereka akan membunuh saya bulan depan? Atau bulan selepas itu? Bilakah masa akan habis?’”

resutsgp

totobet sidney

totobet sikni

data pengeluaran hongkong hari ini

keluaran sgp hari ini