Roket cetak 3D Relativity Space menyampaikan pelancaran malam yang menakjubkan tetapi gagal mencapai orbit
slot online

Roket cetak 3D Relativity Space menyampaikan pelancaran malam yang menakjubkan tetapi gagal mencapai orbit

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Ruang Relativiti Permulaan menghantar apa yang dipanggil “roket cetakan 3D pertama di dunia” ke angkasa lepas pada hari Rabu, melengkungkannya ke bahagian atas atmosfera. Walaupun, ia mengalami masalah enjin selepas pelancaran dan gagal mencapai orbit.

Terran 1, sebuah kenderaan setinggi 110 kaki (33.5 meter) yang direka untuk mengangkut satelit ringan ke ruang orbit, berlepas dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di pantai timur Florida sejurus sebelum 11:30 malam ET. Roket itu, dikuasakan oleh metana dan oksigen yang sangat sejuk, membakar biru-hijau terang di langit malam.

Selepas peringkat pertama roket – bahagian paling bawah roket yang memberikan tujahan awal semasa lepas landas – menghabiskan bahan apinya, ia terlepas dari peringkat atas roket. Tetapi enjin yang dimaksudkan untuk menggerakkan bahagian itu kelihatan hanya menyala sebentar, meninggalkan roket tanpa kuasa yang mencukupi untuk mencapai orbit.

Misi itu, yang diberi jolokan “Semoga Berjaya, Selamat Bergembira,” menaikkan apa yang syarikat itu gambarkan sebagai kenderaan prototaip, bersama-sama dengan seketul logam — objek pertama yang dicetak oleh pencetak 3D besar Relativity — sebagai tanda peringatan. Ia tidak membawa satelit pelanggan, seperti yang akan berlaku dengan pelancaran roket masa depan syarikat itu.

Relativiti telah menyasarkan untuk mengeluarkan roketnya dari tanah pada awal Mac, tetapi dua percubaan pelancaran sebelum ini telah dibatalkan oleh isu yang termasuk membawa propelan kepada suhu sejuk yang mencukupi, cuaca buruk dan tekanan bahan api yang tidak memuaskan.

Beberapa masalah yang dihadapi syarikat itu semasa percubaan 11 Mac — termasuk bot memasuki kawasan larangan dalam laluan roket di laut – datang lewat dalam kiraan detik. Satu lagi detik dramatik semasa percubaan itu berakhir dengan penyalaan kesemua sembilan enjin roket itu — tetapi ia dimatikan beberapa saat kemudian, meninggalkan Terran 1 di atas pad. Syarikat itu berkata komputer secara automatik membatalkan percubaan pelancaran kerana isu perisian yang dikesan.

Sebelum hari Rabu acara itu, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Relativiti Tim Ellis telah menyatakan dalam catatan Twitter 7 Mac bahawa dia berharap untuk melihat takuk roket Terran 1 syarikat itu berjaya pada percubaan pelancaran pertamanya.

“Sudah tentu, jurutera yang meminati roket dalam diri saya mahu melihat kami menjadi roket pendorong cecair pertama yang dibiayai swasta DAN pertama yang pernah mencapai orbit pada percubaan pertama. Itu benar-benar tidak pernah berlaku sebelum ini,” katanya tweeted.

Tetapi Ellis mengakui bahawa walaupun melihat roket membersihkan pad pelancar akan menjadi sebab untuk meraikannya, dan mendapatkan roket melalui Max Q — saat ia menanggung tekanan maksimum semasa penerbangan, kira-kira 80 saat selepas lepas landas — akan menjadi “kunci titik infleksi”.

Roket itu berjaya mencapai kejayaan itu pada hari Rabu.

Sejak 2015, Relativiti telah berusaha ke arah membangunkan kenderaan pelancar pertamanya untuk mengukur kejayaan tesis pengasasnya — bahawa roket boleh dibina dengan cepat, murah dan cekap menggunakan pembuatan bahan tambahan, atau dikenali sebagai percetakan 3D.

Kebanyakan roket hari ini bergantung pada beberapa bahagian yang dicetak 3D, tetapi 85% daripada roket Terran 1 Relativiti direka dengan proses ini.

“Saya memulakan kerjaya saya sebagai jurutera pendorong yang bekerja untuk syarikat Jeff Bezos Blue Origin, di mana saya mereka bentuk dan membangunkan enjin roket bermula dari sehelai kertas kosong,” kata Ellis kepada Kristin Fisher dari CNN dalam temu bual awal bulan ini. “Saya sebenarnya akhirnya melakukan percetakan 3D logam pertama di Blue Origin. … Saya menyedari bahawa bukannya mencetak hanya kepingan dan bahagian roket, cetakan 3D itu benar-benar pendekatan yang benar-benar baharu untuk pembuatan.”

Kilang syarikat di Long Beach, California, tidak seperti pesaingnya. Mesin pencetak 3D besar-besaran terselit di belakang pintu hangar besar secara perlahan-lahan menuang logam untuk membentuk fiuslaj besar yang membentuk badan utama roket.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat permulaan roket, tetapi Relativiti telah menonjol kerana keupayaannya untuk mengumpul modal dan menarik kontrak berprofil tinggi sebelum membuat percubaan pelancaran pertamanya. Namun, roket Terran 1 yang gagal percubaan pelancaran pertamanya pada hari Rabu mungkin tidak akan menjadi produk pameran syarikat.

Kira-kira $1.65 bilion dalam kontrak pelancaran sudah ada dalam buku permulaan. Tetapi tawaran itu “sangat menggalakkan untuk roket boleh guna semula kami yang lebih besar Terran R,” Ellis tercatat. Terran R masih dalam peringkat awal pembangunan.

Syarikat itu membayangkan menggunakan roket Terran 1 yang lebih padat terutamanya untuk menempatkan satelit kecil yang merupakan sebahagian daripada buruj yang lebih besar, yang boleh memerlukan penyelenggaraan untuk peningkatan teknologi atau penggantian satelit yang tidak berfungsi.

Roket Terran R yang lebih besar dijangka mempunyai kapasiti untuk melancarkan kira-kira 44,000 paun (20,000 kilogram) — atau 16 kali lebih jisim daripada apa yang boleh dikendalikan oleh Terran 1 — ke orbit Bumi rendah. Itu meletakkan Terran R dalam kelas “angkat sederhana-berat”, yang merupakan kategori yang sama dengan roket Falcon 9 yang dilancarkan oleh SpaceX, syarikat pelancaran swasta yang paling prolifik.

“Lif sederhana-berat jelas di mana peluang pasaran terbesar adalah untuk sedekad yang tinggal, dengan kekurangan pelancaran besar-besaran dalam kelas muatan ini sedang dijalankan,” tulis Ellis di Twitter.

Relativiti mendapat sokongan daripada pelabur berprofil tinggi, seperti Fidelity dan BlackRock, dan penilaian tambahan $4 bilion, menurut syarikat analitik permulaan PitchBook.

Ellis juga memberitahu CNN pada Februari 2022 bahawa dia membayangkan pencetak 3D yang sedang dibangunkan Relativiti boleh membuktikan sebagai pengubah permainan untuk pembuatan merentas beberapa industri, termasuk pesawat, loji penapisan minyak dan gas, turbin angin dan banyak lagi.

Masih belum jelas bila atau sama ada Relativiti akan mencuba pelancaran Terran 1 yang lain.

resulut sgp

pengeluaran sidney hari ini

hasil sdy

data hk update

data hk hari ini