Sri Lanka bersetuju pinjaman IMF  bilion sebagai rangsangan untuk ekonomi yang dilanda krisis
slot online

Sri Lanka bersetuju pinjaman IMF $3 bilion sebagai rangsangan untuk ekonomi yang dilanda krisisCNN

Sri Lanka pada Isnin memperoleh pinjaman yang dinanti-nantikan kira-kira $3 bilion daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) ketika negara Asia Selatan itu mengharungi krisis kewangan terburuk dalam beberapa dekad.

Perjanjian itu, hampir setahun dibuat, akan bertujuan untuk “memulihkan kestabilan makroekonomi dan kemampanan hutang” dan “membuka potensi pertumbuhan Sri Lanka,” kata IMF dalam satu kenyataan.

Negara kepulauan yang mempunyai 22 juta penduduk itu digemparkan dengan kekacauan berminggu-minggu tahun lalu disebabkan oleh kekurangan makanan, bahan api dan ubat-ubatan yang melumpuhkan selepas rizab pertukaran asingnya menjunam ke paras terendah, dengan dolar kehabisan untuk membayar import penting. Berjuta-juta orang tidak dapat menyara keluarga mereka, mengisi minyak kenderaan mereka atau mengakses perubatan asas.

Bekas presiden negara itu terpaksa meninggalkan negara itu selepas penunjuk perasaan yang marah menyerbu kediaman dan pejabatnya, menuntut peletakan jawatannya.

Pada Julai tahun lalu, Presiden Ranil Wickremesinghe berkata Sri Lanka “muflis”, sambil menambah rundingan dengan IMF “sukar.”

Kelulusan pinjaman pada hari Isnin akan memberikan kelonggaran yang amat diperlukan untuk negara ketika ia menghadapi pendakian yang menanjak untuk memulihkan ekonominya yang meruncing.

IMF akan segera mengeluarkan dana awal $333 juta kepada Sri Lanka, dengan lebih banyak dana akan menyusul dalam beberapa bulan akan datang.

Dalam satu kenyataan Isnin, Wickremesinghe memuji keputusan IMF, dengan berkata: “Dalam 75 tahun kemerdekaan Sri Lanka, tidak pernah ada tempoh yang lebih kritikal untuk masa depan ekonomi kita.”

Program itu akan “penting untuk meningkatkan kedudukan Sri Lanka dan akses kepada pasaran modal antarabangsa, dan ia akan menunjukkan bahawa Sri Lanka sekali lagi menjadi sebuah negara yang menarik kepada bakat, pelabur dan pelancong,” katanya.

Pinjaman itu akan disediakan melalui Extended Fund Facility (EFF) IMF, mekanisme yang ditubuhkan untuk menyediakan bantuan kewangan kepada negara yang sedang bergelut.

“Bagi Sri Lanka untuk mengatasi krisis, pelaksanaan pantas dan tepat pada masanya bagi program yang disokong EFF dengan pemilikan kukuh untuk pembaharuan adalah kritikal,” kata pengarah urusan IMF Kristalina Georgieva dalam satu kenyataan.

Kali ini tahun lepas, rakyat Sri Lanka terpaksa beratur berjam-jam untuk membeli minyak, kadangkala bertempur dengan polis dan tentera semasa mereka menunggu. Beras, makanan ruji di negara ini, telah hilang dari rak di banyak kedai.

Di tengah-tengah krisis itu, lebih 300,000 orang meninggalkan negara itu tahun lalu untuk bekerja di luar negara – jumlah tertinggi pernah direkodkan, mengikut kerajaan.

Walaupun keadaan telah bertambah baik secara perlahan, kemarahan masih kekal terhadap keadaan kewangan negara.

Sekurang-kurangnya seorang maut bulan lalu selepas polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air ke arah penunjuk perasaan yang berkumpul di ibu kota komersial Colombo untuk membantah penangguhan pilihan raya tempatan yang tidak mampu diadakan oleh kerajaan.

Wickremesinghe sebelum ini memberitahu parlimen bahawa tiada pilihan raya tempatan akan diadakan sehingga ekonomi negara berada di landasan yang betul.

“Ekonomi adalah keutamaan saya. Kita tidak akan mempunyai negara jika ekonomi tidak berkembang,” kata Wickremesinghe pada masa itu.

resulit sgp

peng sydney

hasil pengeluaran hongkong

totobet hari ini