Taco Austin yang telah lama dipuji akhirnya mengejar wakil negaranya
slot online

Taco Austin yang telah lama dipuji akhirnya mengejar wakil negaranya

Nota Editor: Siri Asal CNN “Eva Longoria: Searching for Mexico” disiarkan di CNN Ahad pada pukul 9 malam ET/PT. Daftar ke surat berita Membuka Kunci Mexico empat bahagian CNN Travel untuk maklumat lanjut tentang negara dan masakannya.CNN

Austin menikmati banyak pujian ‘n’ kemuliaan hari ini.

Bandar ini seperti pelajar paling popular di sekolah menengah – dan orang ramai menyukai segala-galanya tentang kanak-kanak itu. Orang ramai mahu mendengar muzik yang sama, menggunakan teknologi yang sama dan makan makanan yang sama seperti kanak-kanak itu. Mereka ga-ga untuk kanak-kanak itu.

Tetapi José Ralat, yang telah memegang gelaran editor taco di majalah Texas Monthly sejak 2019, tidak begitu terpesona dengan kanak-kanak itu. Sekurang-kurangnya apabila ia datang kepada taco kesayangannya.

Ralat berpendapat ibu kota Texas baru-baru ini mula menyampaikan reputasinya yang dibanggakan – didorong oleh apa yang dipanggilnya “elit pantai” – untuk taco yang hebat.

Dia membuat kesnya dalam artikel November 2022 mengenai “The Top 25 New(ish) Taquerias in Texas” apabila dia menulis: “Salah satu kejutan terbesar ialah, akhirnya, Austin taco memperoleh pujian yang telah lama diberikan kepada mereka dengan keluar. -penduduk bandar dan personaliti media yang menganggap biasa-biasa bergaya sebagai kecemerlangan serantau.”

Ralat membuat susulan di sisi luas ini dengan CNN Travel dalam satu temu bual baru-baru ini: “Sudah lama ada idea bahawa taco Austin sangat mengagumkan. Austin adalah pemacu budaya taco kerana makanannya yang sangat baik – dan itu tidak berlaku.”

Ia memerlukan sedikit semangat, keberanian dan kepakaran untuk memanggil prestij lama. Tetapi Ralat mempunyai kualiti itu – diasah selama bertahun-tahun – untuk melakukan perkara itu.

Bidang tugas Ralat melangkaui kritikan cinta keras terhadap Austin. Dia juga mempunyai banyak perkara untuk diperkatakan tentang budaya taco di seluruh Texas, tempat untuk mendapatkan beberapa yang terbaik di negeri ini dan bagaimana taconya berdiri di negeri besar lain yang lama dikaitkan dengan mereka.

Pada 2015, Ralat menyunting bersama ciri taco untuk Texas Monthly. Dia sangat menikmatinya sehingga dia segera meletakkan dirinya untuk pekerjaan yang tidak wujud. Dan dia ditolak. Berulang kali. Tetapi Ralat tidak berputus asa.

“Selepas beberapa tugasan bebas untuk majalah itu, saya mendapat pekerjaan itu. … Ia adalah pertengkaran selama empat tahun.”

Ia adalah tajuk yang sangat tunggal. Ralat berkata dia satu-satunya editor taco di Amerika Syarikat – dan dunia. Dan selepas dia mendapat peranan itu, University of Texas Press menerbitkan buku Ralat, “American Tacos: A History and Guide,” pada tahun 2020.

Walaupun José Ralat menikmati sebahagian daripada pengambilan taco dalam tugasnya, dia berkata pada akhirnya, ia benar-benar mengenai bagaimana hubungan makanan dengan budaya dan orang ramai.

Ralat berkata terdapat lebih banyak tugas Bulanan Texas daripada makan taco dan menilai mereka.

“Ya, saya melakukan kritikan. Ya, saya membuat potongan trend. Cerita saya secara dangkal tentang makanan, tetapi lebih kepada orang ramai.”

“Mengapa taco sebagai pintu masuk? Saya sedang mencari sesuatu yang hilang daripada kewartawanan. Tetapi juga sesuatu yang saya sangat minati yang menghubungkan kehidupan peribadi saya dengan kehidupan profesional saya.

“Saya terlibat terutamanya kerana jatuh cinta dengan seorang wanita muda berketurunan Mexico dari Texas. Dan dia memperkenalkan saya kepada taco sarapan pagi, dan dia benar-benar memaksa saya makan lidah lembu. … Saya sangat terkejut untuk makanan dan gadis itu,” kata Ralat.

Semua ini telah memberikan Ralat tempat bertenggek yang sempurna untuk memerhati dan mengkritik budaya taco di Texas, yang lahir daripada sejarahnya yang panjang dan saling berkaitan dengan Mexico.

Apabila bercakap tentang masakan, “Austin ialah sebuah bandar Tex Mex yang dari segi sejarah tidak mempunyai kepelbagaian sehingga baru-baru ini,” kata Ralat.

“Sebagai contoh, mereka suka menuntut taco sarapan pagi.” Taco sarapan pagi tidak datang ke Austin sehingga kira-kira lewat 70-an, katanya. “Sementara itu, pada tahun 50-an dan lebih awal, mereka dimakan di Lembah Rio Grande, di sempadan Mexico, dan di San Antonio,” kata Ralat.

Reputasi taco sarapan Austin “dicipta daripada pengkomersilan South by Southwest, syarikat teknologi membuka pejabat di sana. … Semua cabutan pelancong dan media utama ini memberi elit pantai idea yang sangat sempit tentang apa itu Austin.”

Tetapi keadaan berubah menjadi lebih baik. Ralat berkata 2019 adalah titik perubahan untuk Austin menjadi bandar taco yang lebih baik.

“Apa yang berlaku sekarang ialah anda mempunyai komuniti kecil taqueros dan chef muda yang telah memutuskan untuk menggabungkan bakat mereka dan menumpukan pada kualiti sambil mengabaikan bunyi bising.”

Ambil Nixta Taqueria di Austin. Ia pakar dalam tortilla buatan tangan menggunakan proses nixtamalization yang orang asli di tempat yang kini dikenali sebagai Mexico bekerja sebelum penaklukan Sepanyol.

“Isinya kebanyakannya vegetarian. Mereka melakukan perkara yang indah dengan bit. Perkara yang indah dengan kembang kol. Dan mereka sentiasa mencuba sesuatu yang baru. Itu terbang di hadapan Texas yang berat daging.

Apakah yang mengilhamkan kecenderungan vegetarian ini?

Chef Edgar Rico dari Nixta berkata melalui emai, “Saya dibesarkan di Visalia, California, yang berdekatan dengan Fresno – Salad Bowl of America. Dan saya juga menghabiskan tahun-tahun pembentukan saya sebagai chef di LA, yang mempunyai pasaran petani yang tiada tandingan. … Saya terpesona dalam membuat sayur-sayuran rasanya sama enak – jika tidak lebih baik – daripada sekeping daging.”

Sayuran kegemaran Rico ialah bit “tartare” tostada “kerana orang ramai tidak begitu menggemari bit. Hidangan ini sangat berguna untuk mengambil sesuatu yang biasanya tidak dilaksanakan dengan baik apabila dimasak. … Apabila kita menambah salsa macha, lobak pedas, krim avokado dan aromatik lain, ia meningkatkan lebih banyak nota panggang dalam bit dan mengubah sepenuhnya hidangan menjadi bom umami yang cantik ini.”

Nixta bukan satu-satunya permainan baharu di bandar ini.

Ralat juga memberi laungan kepada Cuantos Tacos, yang memberi tumpuan kepada taco gaya Mexico City yang “hebat”.

Luis “Beto” Robledo, pengasas dan pemilik, memberitahu CNN Travel bahawa fokus utamanya “adalah untuk membawa sedekat mungkin taco gaya Mexico City ke Texas.”

Dia berulang alik ke Mexico City selama beberapa tahun untuk melihat bagaimana perkara itu dilakukan dan membuka tempatnya pada 2019. Mencari jenis tortilla yang betul adalah penting untuk Robledo.

“Nasib baik kami menemui beberapa daripada ibu kecil dan kedai pop di San Antonio. … Saya tahu ini adalah tortilla yang perlu saya gunakan untuk perniagaan saya.” Dia berkata mereka berbaloi dengan usaha untuk menghantar tortilla nixtamaly itu kepada Austin.

Ralat memuji gelombang baru pembuat taco di Austin ini.

“Mereka menjaga satu sama lain, dan mereka menjaga masyarakat. Dan mereka mengalu-alukan dan menggalakkan persaingan dan persaudaraan, yang merupakan sesuatu yang sebelum ini sangat kurang.”

Dalam karya Texas Monthly 2022, Ralat menonjolkan beberapa pendatang baru di Austin, termasuk Con Todo, di mana dia suka taco Bistec Estilo Matamoros (tortilla jagung kecil yang dimandikan minyak mengandungi daging lembu cincang; taburan queso fresco, bawang dan ketumbar; dan sepotong nipis alpukat).

Ingin memulakan pertengkaran hangat di Texas? Cuba tampar label “taco terbaik” di bandar atau wilayah dan ikat diri anda.

Apabila bercakap tentang taco, “Orang Texas sangat setia kepada bandar mereka dan akan menggembirakan mereka di neraka atau air tinggi dan bercakap tentang bandar lain.”

“Idea ini lebih baik didekati sebagai: ‘Apakah pengkhususan bandar-bandar ini yang tidak dilakukan oleh bandar-bandar lain? Apa itu serantau?’ “

Keluasan geografi dan budaya Texas turut dimainkan di sini.

“Di sanalah anda mendapat barangan seperti taco kembung San Antonio. Anda mendapat taco sarapan pagi di Brownsville dan di seluruh Lembah Rio Grande. Anda mempunyai taco kontemporari atau moden di Dallas yang sangat menarik.”

Tetapi idea taco serantau mula hilang apabila orang ramai bergerak, kata Ralat. “Jadi sekarang, agak mudah untuk mencari taco dari Brownsville dan El Paso di Austin.”

Texas adalah jauh, terlalu besar untuk diambil pada hujung minggu yang panjang atau bahkan perjalanan selama seminggu. Jika pelawat ingin menjadikan taco sebagai bahagian penting dalam perjalanan, ke mana di Texas mereka harus pergi?

Ralat mencadangkan menuju kira-kira 80 batu (129 kilometer) ke selatan Austin ke Interstate 35.

“San Antonio ialah pusat kulinari dan budaya Texas. Di sinilah Tex Mex dikristalkan. … Ia adalah salah satu bandar tertua di Texas, jadi ia mempunyai sejarah yang indah, bukan hanya Alamo.

“Anda boleh melawati tapak asli Amerika. Anda boleh membeli-belah. Terdapat muzium yang indah di sana. Dan anda akan merasai bukan sahaja Texas tetapi Mexico.

“Anda akan mendapat taco yang gebu, tetapi kemudian anda akan mendapat hidangan seperti pastor taco al di taqueria kecil yang dipanggil El Pastor Es Mi Señor ini. Ia adalah salah satu daripada Top 25 saya … dan boleh dikatakan menyajikan taco al pastor terbaik di Texas.”

Alex Sarmiento, pengurus besar El Pastor, berkata dia dan ahli keluarganya diilhamkan oleh rasa yang mereka rindui semasa membesar di Mexico City.

“Saya rasa Tacos al Pastor kami istimewa kerana kami meletakkan kasih sayang kami pada setiap taco. … Mereka mempunyai semua kenangan zaman kanak-kanak kami pada setiap taco,” katanya menerusi e-mel. “Taqueria ini sentiasa tentang mengingati dari mana kita berasal.”

Ralat juga mencadangkan tempat-tempat lain di San Antonio ini:

• Ray’s Drive Inn: Ia “telah menghidangkan taco bengkak gaya San Antonio yang terkenal sejak tahun 1950-an.”

• Stixs and Stone: “Ruji barbacoa dan Big Red Alamo City digabungkan menjadi taco barbacoa yang hebat dalam tortilla jagung yang diselitkan Big Red.”

Ralat tidak segan silu apabila diminta membandingkan adegan taco California dengan Texas.

“Negeri mana yang lebih baik? HANDS DOWN Texas,” suaranya lebih kuat dan lebih tegas daripada pada bila-bila masa dalam temu bual itu.

Apabila dicabar untuk membuat kes untuk Texas, dia memetik:

• Lapangan Terbang Antarabangsa Dallas-Fort Worth, yang “berkapal dalam segala-galanya.”
• “Bandar pelabuhan Houston mendapat segala-galanya.”
• Populasi pendatang yang ramai membawa taco dari Mexico dan tempat lain.

Orang Texas mahu berkongsi makanan mereka, katanya, dan “cara terbaik untuk berkongsi makanan di Texas adalah dalam tortilla.”

Ralat tinggal di Dallas, ratusan batu dari sempadan Mexico. Tetapi dia boleh melakukan perjalanan secara kiasan dengan makanan.

“Dalam jarak lima batu dari rumah saya, saya boleh sampai ke lapan negeri Mexico. Saya rasa itu hebat. California besar, tetapi Texas lebih besar.”

sg totobet

keluaran sidney

togel hari ini sydney

hongkong malam ini keluar

singa togel