Tajaan Perjudian di Sukan UK Semakin Meningkat, Kajian Baharu Dapatan
toto

Tajaan Perjudian di Sukan UK Semakin Meningkat, Kajian Baharu Dapatan

Usaha untuk mengharamkan tajaan perjudian pasukan sukan di UK mempunyai banyak momentum. Walau bagaimanapun, kajian baharu oleh Caytoo, sebuah syarikat perhubungan penajaan, menunjukkan peningkatan dalam tawaran penajaan.

Tajaan bola sepak UK
Pemain dengan West Ham United dan Fulham FC di atas padang semasa Toto macau perlawanan tahun lepas. Walaupun terdapat seruan untuk mengurangkan tajaan oleh pengendali perjudian, bilangannya semakin meningkat. (Imej: Sky Sports )
Liga Perdana Inggeris (EPL) mungkin akan menandatangani larangan penajaan pakaian depan secara sukarela, walaupun beberapa kelabnya menandatangani perjanjian baharu . Ini akan menenangkan lawan perjudian di mana-mana dan bertindak balas terhadap apa yang dikatakan liga sebagai sokongan yang menggalakkan daripada peminatnya.

Walau bagaimanapun, dalam sukan lain, tajaan semakin meningkat. Caytoo melaporkan bahawa ragbi, kriket, dan lain-lain merangkul industri perjudian lebih daripada sebelumnya.

Tajaan Perjudian Tidak Mati
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, bilangan syarikat perjudian yang memegang hartanah utama pada jersi sukan menurun sebanyak 48%. Ini amat ketara dalam EPL. Kebanyakan kelab liga dilaporkan menyokong idea bahawa pertaruhan sukan dan sukan tidak bercampur dengan baik.

Walau bagaimanapun, mulai tahun lepas, bilangan tajaan berkaitan permainan meningkat, menurut penemuan tinjauan. Caytoo melihat dengan teliti 226 pasukan bola sepak, ragbi dan kriket di seluruh England dan Wales sebelum menemui keputusan yang mengejutkan.

Perjudian ialah penaja depan baju keempat paling lazim dan “sektor ketiga paling pesat berkembang” dalam penajaan sukan. Walau bagaimanapun, walaupun dengan kadar pertumbuhan 9.2% dan penembusan 7.5%, ia masih hanya memegang sekeping kecil pasaran.

…[Tawaran] dalam ragbi dan kriket telah menghasilkan kemunculan semula mini yang akan mengejutkan ramai kerana publisiti mengenai pusat penajaan perjudian mengenai bola sepak. Jadi, persoalan besar ialah: adakah larangan sukarela Liga Perdana akan berlaku dan jika ya, adakah bahagian atau sukan lain seperti ragbi dan kriket akan mengikutinya? ” membaca laporan Caytoo.

Pengawal selia permainan, ahli politik tertentu dan penentang perjudian telah Pengeluaran SGP berada di belakang kempen untuk menghapuskan semua bentuk pengiklanan perjudian di UK, termasuk penajaan. Walau bagaimanapun, khabar angin baru-baru ini menunjukkan bahawa kertas putih kerajaan yang akan datang mengenai perjudian tidak akan memasukkan larangan penajaan mandatori.

Sebaliknya, ia mungkin mencadangkan larangan sukarela, yang EPL mungkin akan mengundi pada bulan September. Lapan daripada 20 pasukan liga masih mempunyai tajaan baju depan berkaitan permainan.

Sektor Penajaan Terus Ke Morf
Sebelum ini, sektor perkhidmatan kewangan, pembinaan, dan pelancongan dan pelancongan mengambil kedudukan penting dalam baju sukan. Walau bagaimanapun, penaja ini telah jatuh sekurang-kurangnya 4.4%.

Tahun lepas, sektor perkhidmatan kewangan berada di tempat kedua dalam penajaan sukan. Walau bagaimanapun, ia kini telah menurun daripada 8.4% kepada 6.1%. Tawaran minuman keras dan alkohol juga turun, daripada 3.1% kepada 1.3%.

Walaupun dengan peningkatan dalam penajaan perjudian, mereka masih mempunyai segmen pilihan mereka untuk kriket dan ragbi. Bagi kriket, syarikat Result SDY automotif kini mengawal 17.7% baju. Ini meningkat daripada 13.1% setahun yang lalu. Alkohol mengambil kerugian terbesarnya, daripada 9.8% kepada hanya 3.2%.

Dalam ragbi, untuk kedua-dua kesatuan ragbi dan liga ragbi, runcit adalah peneraju. Ia meningkat daripada 7% kepada 13.3%. Di samping itu, perkhidmatan kewangan menjunam daripada 15.8% kepada 5%.

Masih tidak jelas apa masa depan untuk perjudian di UK. Terdapat banyak soalan yang belum dijawab yang akan ditangani oleh kertas putih. Walau bagaimanapun, kelewatan berterusan dalam pengeluarannya hanya menyukarkan pengendali permainan untuk membuat rancangan jangka panjang.