Tarikan luar baharu terbaik China
slot online

Tarikan luar baharu terbaik ChinaCNN

Apabila bercakap mengenai tarikan pelancong, banyak yang berlaku di China sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Daripada pelayaran di sepanjang terusan terpanjang di dunia hingga ke tanah dongeng selepas gempa bumi, pelbagai tarikan luar telah dibuka atau mengalami perubahan dramatik, memberikan pelancong lebih banyak alasan untuk melawat China.

Kini setelah negara itu mengumumkan ia membuka semula sempadannya kepada pengembara asing dan meneruskan pengeluaran visa pelancong, pelawat antarabangsa akhirnya boleh melihat beberapa tawaran baharu popular ini yang telah memenangi hati pengembara domestik semasa wabak itu.

Berikut adalah beberapa kegemaran kami.

Membentang 1,782 kilometer (1,107 batu) – kira-kira sembilan kali panjang Terusan Suez, Terusan Besar China ialah sungai buatan manusia terpanjang di dunia.

Ditulis sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2014, Grand Canal – juga dikenali sebagai Terusan Jing-Hang – mengalir dari Beijing di utara ke Hangzhou di selatan dan bersambung ke pelbagai laluan air, termasuk Sungai Kuning dan Sungai Yangtze.

Ia telah dibina dalam bahagian lebih 2,500 tahun yang lalu dan disatukan sepanjang abad.

Pada abad yang lalu, beberapa bahagian telah kering atau ditimpa oleh pencemaran. Walau bagaimanapun, pada 2022, inisiatif kerajaan menyaksikan keseluruhan Grand Canal dibersihkan dan disambung semula.

Antara tempat terbaik untuk mengalaminya ialah Cangzhou, dua setengah jam pemanduan dari Beijing. Bandar pelabuhan perindustrian itu telah menaik taraf tawaran pelancong di sepanjang bahagian terusannya, yang kini mempunyai 15 kapal persiaran, 12 jeti pelancong dan enam jambatan baharu.

Tempat Pemandangan Taman Ekspo Taman Nanjing mempamerkan taman gaya Jiangsu yang terkenal di rantau ini.

Wilayah Jiangsu, di pantai timur China, terkenal dengan taman-taman Cina yang direka dengan indah sejak lebih 2,000 tahun lalu.

Hari ini, tradisi itu berterusan tetapi dengan kelainan yang unik. Pada 2021, Nanjing, ibu kota wilayah itu, mengubah kuari terbiar menjadi Taman Ekspo Taman Jiangsu.

Ruang seluas 3.45 kilometer persegi adalah rumah kepada taman-taman gaya Jiangsu klasik yang cantik dan tarikan lain, termasuk taman botani air, teater dan jalan beli-belah pejalan kaki.

Antara yang menarik ialah Taman Suzhou, yang diilhamkan oleh Pavilion Canglang – Tapak Warisan Dunia UNESCO di Suzhou yang berdekatan.

Semua struktur di dalam Taman Suzhou diperbuat daripada kayu padu yang disambung dengan tanggam dan sambungan duri (dua keping kayu dikunci bersama tanpa paku). Malah, dikatakan tiada satu paku pun digunakan di taman itu.

Dibuka pada September 2021, Resort Universal Beijing seluas 169 hektar ialah taman tema Universal Studios yang kelima dan terbesar di dunia.

Terdapat tujuh tanah bertema yang menawarkan berpuluh-puluh pertunjukan dan tunggangan, kebanyakannya di luar rumah: Dunia Sihir Harry Potter; Transformers Metrobase; Hollywood; Dunia air; Tanah Minion; Dunia Jurassic Isla Nubla; dan Raja Fu Panda Tanah Kehebatan.

Ia juga mempunyai penginapan bertemakan Universal yang pertama di dunia – Universal Studios Grand Hotel – dan NUO Resort Hotel, sebuah hotel peranginan bertemakan Dinasti Qing.

Berjiran dengan wilayah Mongolia Dalam di utara China, Wilayah Autonomi Ningxia Hui yang separa gersang mengalami sedikit hujan dan menikmati kira-kira 300 hari langit cerah setiap tahun, menjadikannya salah satu tempat terbaik untuk menikmati landskap padang pasir China yang dramatik dan melibatkan diri dalam beberapa pemandangan bintang yang serius.

Wilayah ini telah memanfaatkan kekuatan ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan menyaksikan peningkatan pelancongan.

Persidangan Pelancongan Langit Berbintang tahunan China (Ningxia) pertama kali bermula pada 2021, menggabungkan pengamatan bintang dengan beberapa acara, termasuk festival muzik elektronik padang pasir dan perlumbaan kereta yang melampau.

Salah satu cara terbaik untuk menikmati Ningxia adalah dengan mendaftar masuk ke Hotel Desert Star di Bandar Zhongwei di Ningxia.

Terletak di tengah-tengah Daerah Shapotou, kawasan pelancongan yang indah, hotel ini mempunyai 176 bilik di tengah padang pasir. Tawaran termasuk bilik balkoni dengan pemandangan padang pasir dan pondok gaya khemah untuk mereka yang sukakan sedikit aksi glamping.

Kompleks ini menawarkan pilihan tempat makan dalaman dan luaran, kolam renang, teater bertema astronomi dan aktiviti pasir mesra keluarga.

Hotel ini hanya mempunyai akaun WeChat rasmi, tetapi pengembara juga boleh menempah melalui pelbagai platform hotel atau agensi pelancongan tempatan. Kadar bilik bermula dari sekitar RMB2300, atau $320 semalam.

Pada 2017, gempa bumi yang kuat dan maut melanda Daerah Jiuzhaigou di barat daya Wilayah Sichuan China, menyebabkan wilayah itu musnah.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan dan industri pelancongan telah bekerja keras untuk memulihkan kawasan itu, termasuk Taman Negara Jiuzhaigou yang terkenal, Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Kawasan pemandangan dibuka semula sepenuhnya pada September 2021 dan kini menawarkan 12 tarikan yang dinaik taraf. Ini termasuk Shenxian Chi (Kolam Peri), yang menampilkan kolam travertine putih dan biru pucat berteres, dan Kampung Purba Dalu, yang berusia lebih 1,000 tahun.

Terdapat juga Taman Pemuliharaan dan Penyelidikan Panda Gergasi Jiawuhai yang baharu. Empat panda gergasi dijaga di dalam pusat, manakala kawasan di sekelilingnya adalah rumah kepada kira-kira 30 panda liar.

Tinggal di mana? Pencari mewah akan ingin mendaftar masuk ke Ritz-Carlton Reserve pertama China, yang akan dibuka di kawasan itu akhir tahun ini.

Kira-kira 15 minit dari Taman Negara Jiuzhaigou, Lembah Rissai yang mempunyai 87 vila, Ritz-Carlton Reserve, akan menampilkan spa seluas 2,500 meter persegi serta ruang makan dan acara dengan tempat duduk luaran yang menghadap ke pergunungan.

totobet agp

pembukaan sydney

totobet net sidney

totobet hongkong hari ini

data keluaran sgp