Tennessee House GOP mengusir 2 Demokrat sebagai tindakan balas terhadap protes kawalan senjata.  Inilah yang kita tahu, dan apa yang akan datang
slot online

Tennessee House GOP mengusir 2 Demokrat sebagai tindakan balas terhadap protes kawalan senjata. Inilah yang kita tahu, dan apa yang akan datangCNN

Dua ahli Demokrat Dewan Perwakilan Tennessee telah disingkirkan manakala ahli ketiga diselamatkan dalam penyingkiran oleh penggubal undang-undang Republikan yang dikecam oleh ketiga-tiga mereka sebagai menindas, pendendam dan bermotifkan perkauman.

Penunjuk perasaan memenuhi Capitol negeri pada hari Khamis untuk mengecam pengusiran Rep. Justin Jones dan Rep. Justin Pearson dan menyokong langkah-langkah reformasi senjata api sedikit lebih seminggu selepas tembakan besar-besaran memusnahkan sebuah sekolah Nashville.

Berikutan pengusiran mereka – yang dikatakan oleh Dewan Republikan sebagai tindak balas kepada kepimpinan wakil demonstrasi kawalan senjata di tingkat kamar minggu lalu – Jones dan Pearson menyeru penunjuk perasaan untuk kembali ke Capitol apabila Dewan kembali bersidang pada hari Isnin.

Rep. Gloria Johnson, yang berkulit putih dan terselamat daripada penyingkiran Khamis, menyelar undian yang menyingkirkan Jones dan Pearson, yang berkulit hitam, sebagai rasis. Ditanya oleh Alisyn Camerota dari CNN mengapa dia percaya dia tidak diusir, Johnson berkata sebabnya “agak jelas.”

“Saya seorang wanita kulit putih berusia 60 tahun, dan mereka adalah dua lelaki kulit hitam muda,” kata Johnson. Dia menambah bahawa Pearson dan Jones telah disoal siasat dengan “cara merendahkan” oleh penggubal undang-undang sebelum dibuang kerja.

Susulan demonstrasi ketiga-tiga wakil itu pada Khamis lalu, Speaker Dewan Rakyat Republik Cameron Sexton dipanggil tindakan mereka “tidak boleh diterima” dan berhujah bahawa mereka melanggar “beberapa peraturan kesopanan dan prosedur di tingkat Dewan.”

Dari segi sejarah, Rumah Tennessee hanya memecat dua wakil lain sejak Pembinaan Semula, dan langkah itu memerlukan undi majoriti dua pertiga daripada jumlah keahlian.

Pembuangan hari Khamis telah dikritik oleh ahli politik Demokrat dan kumpulan kebebasan awam yang mengatakan pengundi di daerah Jones dan Pearson telah dilucutkan haknya. Yang lain, termasuk Jones, berkata langkah itu mengalih perhatian daripada masalah sebenar keganasan senjata api.

“Daripada menangani isu pengharaman senjata serangan, bekas rakan sekerja saya, majoriti besar Republikan, menyerang demokrasi,” kata Jones kepada CNN. “Dan itu sepatutnya menakutkan kita semua di seluruh negara.”

Presiden Joe Biden dalam satu kenyataan hari Khamis menyebut pengusiran itu “mengejutkan, tidak demokratik dan tanpa preseden” dan mengkritik Republikan kerana tidak mengambil tindakan lebih besar terhadap pembaharuan senjata.

“Daripada membahaskan merit isu itu, penggubal undang-undang Republikan ini telah memilih untuk menghukum, membungkam, dan memecat wakil rakyat Tennessee yang dipilih dengan sewajarnya,” kata presiden itu.

Inilah yang kami ketahui tentang pengusiran dan apa yang berlaku seterusnya.

Selepas penembak membunuh tiga pelajar berusia 9 tahun dan tiga dewasa di sekolah rendah Kristian swasta di Nashville minggu lalu, Jones, Pearson dan Johnson mengadakan tunjuk perasaan di tingkat Dewan. menyeru untuk pembaharuan senjata dan memimpin nyanyian dengan hon lembu.

Jones berkata beliau dan penggubal undang-undang lain telah disekat daripada bercakap mengenai keganasan senjata api di tingkat Dewan minggu itu, mengatakan bahawa mikrofon mereka dipotong setiap kali mereka membangkitkan topik itu, menurut sekutu CNN WSMV.

Pada hari Isnin, tiga resolusi telah difailkan menuntut pengusiran Jones, Pearson dan Johnson. Ketiga-tiga ahli itu telah pun dikeluarkan daripada tugasan jawatankuasa mereka berikutan protes itu.

Resolusi itu, yang difailkan oleh Wakil Republikan Bud Hulsey, Gino Bulso dan Andrew Farmer, berkata bahawa penggubal undang-undang “secara sedar dan sengaja membawa kekacauan dan kehinaan” kepada Dewan.

Pengerusi Kaukus Republikan Tennessee Jeremy Faison memberitahu CNN bahawa kaukus itu percaya isu itu tidak perlu dipertimbangkan oleh jawatankuasa etika dan menuduh Jones dan Pearson mempunyai “sejarah” yang mengganggu prosiding lantai.

“Tidak mungkin untuk kami bergerak ke hadapan dengan cara mereka berkelakuan dalam jawatankuasa dan di tingkat Dewan,” kata Faison. “Mesti ada kedamaian.”

Pengerusi Parti Demokrat Tennessee, Hendrell Remus, menggelar langkah itu sebagai “serangan politik langsung” ke atas parti itu.

“Penyingkiran mereka menjadi contoh baru yang berbahaya untuk pembalasan politik,” kata kenyataan parti itu. “Hari di mana majoriti boleh memecat ahli parti lawan tanpa sebab yang sah mengancam fabrik demokrasi di negeri kita dan mewujudkan pelan tindakan melulu untuk badan perundangan negeri yang dikawal GOP di seluruh negara.”

Justin Jones membawa tanda namanya selepas dia dibuang daripada Dewan Perwakilan Tennessee pada 6 April 2023.

Sebelum pengundian, Pearson secara terbuka berkongsi surat yang dihantarnya kepada ahli Dewan di mana dia berkata dia mengambil tanggungjawab kerana “tidak mengikut kesopanan” di tingkat Dewan tetapi mempertahankan tindakannya.

“Perjalanan saya ke tingkat Dewan dengan cara yang aman dan sivil bukanlah satu pemberontakan. Saya mahu mendengar dan membalas suara warga Tennesse yang tidak diberi peluang untuk bercakap dalam dialog bermakna dengan kami,” tulis Pearson, menurut imej surat yang dikongsinya di media sosial.

Berikutan penyingkiran mereka, gambar dan profil Pearson dan Jones telah ditarik dari laman web Perhimpunan Agung Tennessee dan daerah mereka telah disenaraikan sebagai kosong.

Lebih lanjut mengenai tiga wakil:

Wakil Justin Pearson:Daerah: 86
umur: 28
Dalam pejabat: 2023-
sayassues: Keadilan alam sekitar, kaum dan ekonomi
Nota: Berjaya menyekat saluran paip minyak daripada dibina di selatan Memphis
Anugerah terkini: 100 Orang Kulit Hitam Amerika Paling Berpengaruh The Root (2022)Rep. Gloria Johnson:Daerah: 90
Umur: 60
Dalam pejabat: 2013-2015, 2019-
Isu: Pendidikan, pekerjaan, penjagaan kesihatan
Nota: Berjaya dianjurkan memihak kepada Insure Tennessee, versi pengembangan Medicaid negeri
Anugerah terkini: Yayasan Kebangsaan Penggubal Undang-undang Wanita Wanita Kecemerlangan (2022)Wakil Justin Jones:Daerah: 52
umur: 27
Dalam pejabat: 2023-
Isu: Penjagaan kesihatan, keadilan alam sekitar
Nota: Menulis “The People’s Plaza: 62 Days of Nonviolent Resistance” selepas membantu menganjurkan duduk bersama 2022
Anugerah terkini: Anugerah Ubuntu untuk perkhidmatan cemerlang, Vanderbilt Organization of Black Graduate and Professional Students (2019)

Undang-undang Tennessee membenarkan pelantikan ahli Dewan sementara untuk mengisi kerusi penggubal undang-undang yang dipecat sehingga pilihan raya diadakan. Menurut Johnson, ada kemungkinan untuk Jones dan Pearson dilantik semula ke kerusi mereka.

“Saya fikir kita mungkin mempunyai dua lelaki muda ini kembali tidak lama lagi,” kata Johnson pada Khamis. “Ia adalah janji saya untuk bertarung seperti neraka untuk mendapatkan mereka berdua kembali.”

Pearson berkata beliau berharap untuk “dilantik semula untuk berkhidmat dalam badan perundangan negeri oleh Pesuruhjaya Daerah Shelby, dan ramai daripada mereka, saya tahu, kecewa dengan tingkah laku anti-demokratik badan perundangan negeri pimpinan ketuanan kulit putih ini.”

Bercakap kepada orang ramai berikutan pengusiran mereka, Pearson dan Jones menegaskan mereka akan terus menyokong langkah kawalan senjata api dan menggalakkan penunjuk perasaan untuk terus hadir ke Capitol.

“Mereka fikir mereka menang hari ini, tetapi mereka tidak menyedari apa yang mereka mulakan,” kata Jones. “Mereka memulakan pergerakan yang tidak boleh mereka hentikan.”

Bekas wakil rakyat itu juga membidas ahli parlimen Republikan kerana apa yang mereka katakan sebagai serangan terhadap demokrasi.

“Kami menuntut bahawa demokrasi adalah untuk semua orang, bukan hanya untuk lelaki Putih kaya dalam sut, bukan hanya untuk orang Putih kaya yang mendapat kedudukan kuasa ini mengekalkan status quo,” kata Pearson.

Dewan hanya sebelum ini memecat dua wakil rakyat negeri dalam tempoh 157 tahun. Yang pertama, pada tahun 1980, adalah seorang wakil yang didapati bersalah menerima rasuah semasa memegang jawatan, dan yang terbaru adalah pada 2016 apabila seorang lagi dibuang kerja kerana dakwaan gangguan seksual.

Wakil Demokrat Joe Towns menggelar langkah itu sebagai “pilihan nuklear.”

“Anda tidak pernah menggunakan tukul besi untuk membunuh seekor agas,” kata Towns. “Kita tidak seharusnya bertindak melampau dengan memecat ahli-ahli kita kerana memperjuangkan apa yang ramai rakyat mahu berlaku, sama ada anda bersetuju atau tidak.”

Pengarah eksekutif American Civil Liberties Union of Tennessee, Kathy Sinback, menyebut langkah itu dalam satu kenyataan sebagai “pengusiran yang disasarkan terhadap dua penggubal undang-undang kulit hitam tanpa proses yang sewajarnya.”

Dia menyambung, “Ia menimbulkan persoalan tentang layanan berbeza terhadap wakil kulit hitam, sambil meneruskan legasi yang memalukan iaitu kehilangan hak dan membungkam suara masyarakat terpinggir dan penggubal undang-undang kulit hitam yang mereka pilih.”

resulut sgp

sidney

peng sdy

totobetnet sgp