‘Tiada asas yang sah’ untuk memo DOJ 2021 mengenai ancaman lembaga sekolah, dakwa GOP House dalam laporan baharu
slot online

‘Tiada asas yang sah’ untuk memo DOJ 2021 mengenai ancaman lembaga sekolah, dakwa GOP House dalam laporan baharuCNN

Parti Republikan dalam Jawatankuasa Kehakiman Dewan mendakwa dalam laporan baharu bahawa penguatkuasaan undang-undang tempatan menolak memo yang dikeluarkan oleh Peguam Negara Merrick Garland pada 2021 mengenai ancaman kepada lembaga sekolah di seluruh negara menyokong kesimpulan mereka bahawa “tiada asas yang sah” untuk arahan itu.

House Republicans juga mendakwa dalam laporan itu, yang menyediakan kemas kini kepada siasatan mereka, bahawa memo itu mesti dikeluarkan untuk tujuan politik – tetapi laporan itu tidak termasuk sebarang bukti langsung untuk menyokong dakwaan bahawa sebarang keputusan yang dibuat oleh DOJ dipengaruhi oleh politik .

Demokrat telah cepat mengkritik laporan GOP Dewan, mengatakan ia kekurangan bukti untuk menyokong tuntutannya.

Ketua Demokrat dalam panel Kehakiman Dewan, Rep. Demokratik Jerry Nadler, mengkritik pengerusi jawatankuasa itu dalam satu kenyataan kepada CNN, “Jim Jordan telah memilih beberapa ayat daripada beratus-ratus halaman dokumen untuk menghasilkan laporan buku mengenai teori konspirasi yang disangkal. . Seperti semua kerja baru-baru ini, dia telah menghasilkan sedikit atau tiada bukti baharu untuk menyokong dakwaannya.”

Laporan GOP datang ketika Republikan menuduh pentadbiran Biden menyasarkan ucapan konservatif di lembaga sekolah, dakwaan bahawa Demokrat telah menolak dengan Garland di tengah-tengah kontroversi politik. Republikan juga telah berusaha untuk mengangkat isu yang dipanggil hak ibu bapa di dalam bilik darjah sebagai keutamaan utama untuk parti.

Memo 2021 Garland, yang mengarahkan penguatkuasaan undang-undang persekutuan bertemu dengan pihak berkuasa tempatan di seluruh negara untuk “memudahkan perbincangan strategi untuk menangani ancaman” terhadap kakitangan pendidikan, dibuat selepas beberapa protes dan gangguan lain yang menyasarkan pegawai sekolah berhubung dasar Covid, kurikulum sekolah. dan isu-isu lain.

Persatuan Lembaga Sekolah Kebangsaan meminta Jabatan Kehakiman pada masa itu untuk menangani isu-isu ini, dan menulis kepada Presiden Joe Biden meminta bantuan persekutuan untuk menangani keganasan dan ancaman terhadap pentadbir sekolah. Tetapi persatuan itu kemudiannya meminta maaf atas “sebahagian bahasa” dalam surat itu, yang mengatakan “tindakan keji itu boleh menjadi setara dengan satu bentuk keganasan domestik.”

Memo yang dikeluarkan oleh Garland menyatakan bahawa ia berkaitan dengan ancaman dan gangguan “haram” – tetapi memo itu tidak pernah menyamakan ibu bapa dengan pengganas domestik.

Berdasarkan maklumat yang dikutip dalam dokumen yang disapina daripada Jabatan Kehakiman, FBI dan Jabatan Pendidikan, jawatankuasa itu, yang diketuai oleh Rep. Republikan Jim Jordan dari Ohio, mendakwa bahawa pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan “secara umumnya menentang” memo itu dan terdapat tiada bukti bahawa terdapat ancaman yang sah di seluruh negara terhadap lembaga sekolah – dan membuat dakwaan bahawa “tiada asas yang sah” untuk memo itu.

Jawatankuasa Kehakiman Dewan Republikan juga mendakwa dalam laporan mereka, tanpa memberikan bukti langsung untuk menyokong tuntutan itu, bahawa berdasarkan “set awal bahan yang dihasilkan sebagai tindak balas kepada sepina, adalah jelas bahawa Pentadbiran Biden menyalahgunakan penguatkuasaan undang-undang persekutuan dan menentang keganasan. sumber untuk tujuan politik.”

Laporan itu juga mendakwa bahawa terdapat pakatan sulit antara Rumah Putih Biden, NSBA, Jabatan Kehakiman dan Jabatan Pendidikan, tetapi membingkai banyak contoh komunikasi yang disebut dalam laporan antara agensi itu sebagai tidak konklusif. NSBA dan Jabatan Pendidikan telah menafikan sebarang pakatan sulit berlaku.

House Republicans telah berulang kali meminta Garland untuk membatalkan memonya, tetapi memo itu menangani mesyuarat yang berlaku dua tahun lalu.

Jurucakap Jabatan Kehakiman enggan mengulas. Seseorang yang biasa dengan kerja Jabatan Kehakiman, bagaimanapun, memberitahu CNN bahawa “Dokumen menunjukkan bahawa memo, yang dikeluarkan pada Oktober 2021, mengarahkan Peguam AS untuk mengadakan mesyuarat dalam masa 30 hari untuk mengetahui lebih lanjut tentang ancaman terhadap pegawai sekolah. Itu sudah lama berlaku. DOJ tidak bertangguh untuk menyerahkan kepada Kongres maklum balas daripada pejabat Peguam AS yang berbeza. Sesetengah pejabat mendapati mesyuarat itu membantu, beberapa tidak. Tujuan memo itu adalah untuk membuka talian komunikasi ini dan itulah yang dilakukan DOJ.”

Garland memberitahu Jawatankuasa Kehakiman Senat awal bulan ini bahawa memo itu “bertujuan untuk keganasan dan ancaman keganasan terhadap sebilangan besar kakitangan sekolah. Ia tidak bertujuan untuk ibu bapa membuat aduan kepada lembaga sekolah mereka. Dan ia datang dalam konteks keseluruhan siri ancaman ganas dan keganasan yang lain terhadap pegawai awam yang lain.”

Laporan Selasa menyerlahkan tiga contoh penguatkuasaan undang-undang tempatan yang menentang pelaksanaan memo 4 Oktober Garland berdasarkan 448 muka surat yang disediakan oleh DOJ sebagai hasil sepina.

Salah satu contoh itu datang daripada Peguam Negara AS untuk Daerah Selatan Illinois, Steven Weinhoeft. “Tiada sesiapa yang saya bercakap dalam penguatkuasaan undang-undang seolah-olah berfikir bahawa terdapat ancaman negara yang serius ditujukan kepada lembaga sekolah, yang memberi gambaran bahawa keutamaan kami disalahgunakan. Ada yang menyatakan kebimbangan bahawa kerajaan persekutuan campur tangan di kawasan yang bukan miliknya,” kata Weinhoeft, menurut laporan itu.

Penolong Peguam AS untuk Daerah Montana Joe Thaggard mengakui penguatkuasaan undang-undang tempatan melaporkan contoh ancaman jenayah terhadap pentadbir sekolah, tetapi menasihati bahawa “pihak penguatkuasa undang-undang tempatan paling sesuai untuk menangani” mereka.

Peguam AS untuk Daerah Utara Virginia Barat William Ihlenfeld II melaporkan bahawa “Superintenden Polis Negeri Virginia Barat, menjelaskan kepercayaannya bahawa kebanyakan situasi yang melibatkan ancaman atau gangguan terhadap pegawai sekolah boleh dikendalikan oleh pegawai negeri dan tempatan.”

Sebagai tambahan kepada beberapa penolakan daripada penguatkuasaan undang-undang tempatan, Jawatankuasa Kehakiman Dewan Republikan mendakwa terdapat kekeliruan mengenai cara menyampaikan arahan Garland kepada orang ramai.

Laporan itu juga memetik empat contoh untuk mendakwa terdapat “kekurangan semangat dan penyertaan” dalam mesyuarat yang dimandatkan oleh DOJ sebagai hasil memo Garland.

Laporan itu juga mendakwa bahawa FBI membuka 25 kes penilaian yang berkaitan dengan ancaman lembaga sekolah, tetapi hanya satu yang memerlukan siasatan penuh dan selebihnya dirujuk kepada pihak berkuasa negeri dan tempatan. Tiada satu pun yang membawa kepada pendakwaan persekutuan.

Kes penilaian, yang dikenali sebagai “Penilaian Penjaga,” dan dilaporkan melalui Pusat Operasi Ancaman Kebangsaan FBI adalah serupa dengan petua, dan biasanya kebanyakannya tidak membawa kepada penyiasatan.

Republikan telah merampas tag ancaman, yang dicipta oleh FBI, untuk mengesan secara dalaman kes mengenai ancaman lembaga sekolah untuk menuduh FBI dan pentadbiran Biden cuba menghalang ucapan konservatif di lembaga sekolah. Tetapi penciptaan pangkalan data dalaman tidak bermakna FBI memulakan sebarang tindakan keras terhadap ibu bapa.

Laporan itu menyenaraikan beberapa contoh individu yang ditemu bual oleh Pusat Operasi Ancaman Kebangsaan FBI. Republikan mendakwa penyiasatan itu bermotifkan politik, tetapi laporan itu tidak memberikan bukti langsung untuk menyokong dakwaan itu dan tidak memperincikan sama ada siasatan penuh dibuka atau jika sebarang pertuduhan dibawa dalam contoh yang diberikan.

Antaranya, pejabat lapangan FBI menemu bual seorang ibu yang memberitahu lembaga sekolah tempatan “kami akan datang untuk anda” selepas aduan mendakwa ibu itu adalah ancaman kerana dia tergolong dalam “kumpulan ibu sayap kanan” dan “merupakan pemilik senjata api. ”

Pejabat lapangan FBI lain membuka penyiasatan ke atas seorang bapa yang menentang mandat topeng selepas aduan dibuat bahawa bapa itu “sesuai dengan profil pemberontak” dan “mempunyai banyak senjata api dan mengancam untuk menggunakannya.”

Apabila diminta mengulas mengenai laporan itu, FBI merujuk CNN kepada kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Christopher Wray bulan lalu bahawa “FBI bukan sekarang, dan tidak akan pernah terlibat dalam urusan ucapan kepolisan di mesyuarat lembaga sekolah atau di mana-mana sahaja. Sekarang apabila bercakap tentang keganasan, ancaman keganasan, kami akan melakukan seperti yang kami selalu lakukan, bekerjasama dengan rakan penguatkuasa undang-undang tempatan negeri kami untuk menangani keganasan, tetapi kami tidak terlibat dalam urusan kepolisan ucapan oleh ibu bapa di lembaga sekolah mesyuarat atau di mana-mana sahaja.”

pengeluaran sidney hari ini berapa

totobet sdny

info hk malam ini

pengeluaran singapura hari ini