Tinggalan glasier purba dikesan di Marikh
slot online

Tinggalan glasier purba dikesan di Marikh

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Sisa-sisa glasier telah ditemui berhampiran khatulistiwa Marikh, menunjukkan bahawa beberapa bentuk air masih boleh wujud di kawasan di planet merah di mana manusia mungkin mendarat suatu hari nanti.

Jisim ais tidak lagi ada, tetapi saintis melihat tinggalan di antara deposit mineral lain berhampiran kawasan khatulistiwa Marikh. Mendapan di sana biasanya mengandungi garam sulfat berwarna terang.

Apabila saintis melihat dengan lebih dekat, mereka mengenali ciri-ciri glasier, termasuk rabung yang dipanggil moraine – serpihan yang dimendapkan atau ditolak oleh glasier yang bergerak. Pasukan penyelidik juga melihat medan celah, atau bukaan berbentuk baji dalam yang terbentuk di dalam glasier.

Penemuan itu dikongsi hari Rabu di Persidangan Sains Lunar dan Planetari ke-54 di The Woodlands, Texas.

“Apa yang kami temui bukanlah ais, tetapi deposit garam dengan ciri morfologi terperinci glasier,” kata pengarang utama kajian Dr. Pascal Lee, seorang saintis planet kanan dengan Institut SETI dan Institut Marikh, dalam satu kenyataan.

“Apa yang kami fikir berlaku di sini ialah garam terbentuk di atas glasier sambil mengekalkan bentuk ais di bawah, hingga ke butiran seperti medan celah dan jalur moraine.”

Para penyelidik percaya glasier itu adalah 3.7 batu (6 kilometer) panjang dan 2.5 batu (kira-kira 4 kilometer) lebar, dengan ketinggian antara 0.8 hingga 1.1 batu (1.3 hingga 1.7 kilometer).

Para saintis mempunyai idea tentang bagaimana kesan glasier muncul, berdasarkan bukti bahan gunung berapi di rantau ini. Apabila campuran abu gunung berapi, lava dan kaca gunung berapi yang dipanggil batu apung bertindak balas dengan air, lapisan garam yang keras dan berkerak boleh terbentuk.

“Wilayah Marikh ini mempunyai sejarah aktiviti gunung berapi. Dan apabila beberapa bahan gunung berapi bersentuhan dengan ais glasier, tindak balas kimia akan berlaku di sempadan antara keduanya untuk membentuk lapisan garam sulfat yang mengeras, “kata pengarang bersama kajian Sourabh Shubham, seorang pelajar kedoktoran geologi di Universiti Maryland, College Park, dalam satu kenyataan.

“Ini adalah penjelasan yang paling mungkin untuk sulfat terhidrat dan terhidroksilasi yang kami perhatikan dalam deposit nada ringan ini.”

Bahan gunung berapi itu mungkin terhakis dari masa ke masa, mendedahkan lapisan masin yang menangkap kesan ais glasier dan ciri tersendiri, kata pengarang kajian John Schutt, ahli geologi di Institut Marikh dan panduan medan ais di Artik dan Antartika.

Marikh mempunyai atmosfera yang nipis, yang membolehkan batuan angkasa berlanggar dengan kerap dengan permukaan planet. Tetapi ciri-ciri glasier yang halus dan terperinci masih sebahagian besarnya tidak terganggu dalam deposit garam, yang menyebabkan penyelidik percaya ia agak “muda.”

Penulis kajian berkata mereka berpendapat glasier itu wujud semasa tempoh geologi Amazon Marikh, yang bermula 2.9 bilion tahun lalu dan masih berterusan.

Peta menggambarkan tempat tinggalan glasier ditemui berhampiran khatulistiwa Marikh.

“Kami telah mengetahui tentang aktiviti glasier di Marikh di banyak lokasi, termasuk berhampiran khatulistiwa pada masa lalu yang lebih jauh. Dan kami telah mengetahui tentang aktiviti glasier baru-baru ini di Marikh, tetapi setakat ini, hanya di latitud yang lebih tinggi,” kata Lee. “Glasier peninggalan yang agak muda di lokasi ini memberitahu kita bahawa Marikh mengalami ais permukaan sejak kebelakangan ini, walaupun berhampiran khatulistiwa, yang baru.”

Para penyelidik tidak tahu sama ada ada ais yang kekal di bawah deposit.

“Ais air, pada masa ini, tidak stabil di permukaan Marikh berhampiran khatulistiwa pada ketinggian ini,” kata Lee. “Jadi, tidak hairanlah kami tidak mengesan sebarang air ais di permukaan. Ada kemungkinan bahawa semua ais air glasier telah menjadi sublimasi sekarang. Tetapi ada juga kemungkinan bahawa sebahagian daripadanya mungkin masih dilindungi pada kedalaman cetek di bawah garam sulfat.”

Semasa kajian, pasukan itu juga melihat pulau-pulau ais purba yang dipanggil salars di dataran garam Altiplano Bolivia di Amerika Selatan. Selimut garam telah melindungi ais glasier lama daripada mencair atau menyejat, menyebabkan para penyelidik berfikir bahawa senario serupa mungkin berlaku di Marikh.

Seterusnya, para penyelidik ingin menentukan sama ada masih ada ais dari glasier, dan jika ya, berapa banyak yang terdapat pada kedalaman cetek di bawah deposit garam. Jika deposit garam tertentu ini melindungi ais, ada kemungkinan poket ais lain wujud berdekatan.

Pengorbit mengelilingi planet ini telah menunjukkan deposit ais di kutub Marikh yang sejuk, tetapi jika air dalam apa jua bentuk wujud di latitud bawah khatulistiwa yang lebih panas, ia boleh memberi implikasi kepada pemahaman kita tentang sejarah planet merah dan potensi kediaman – dan penerokaan masa depan oleh manusia. .

“Keinginan untuk mendaratkan manusia di lokasi di mana mereka mungkin dapat mengeluarkan air ais dari tanah telah mendorong perancang misi untuk mempertimbangkan tapak latitud yang lebih tinggi,” kata Lee. “Tetapi persekitaran yang terakhir biasanya lebih sejuk dan lebih mencabar untuk manusia dan robot. Jika terdapat lokasi khatulistiwa di mana ais mungkin ditemui pada kedalaman cetek, maka kita akan mempunyai yang terbaik daripada kedua-dua persekitaran: keadaan yang lebih panas untuk penerokaan manusia dan masih boleh mengakses ais.”

nomor terakhir singapore

angka keluar sdy

totobet sidney hari ini

totobet hongkong hari ini