Tomeu Vadell: Salah seorang ‘CITGO 6’ menyaman CITGO untuk 0 juta sebagai ganti rugi
slot online

Tomeu Vadell: Salah seorang ‘CITGO 6’ menyaman CITGO untuk $100 juta sebagai ganti rugiCNN

Tomeu Vadell, salah seorang yang dipanggil “CITGO 6” yang ditahan di Venezuela selama hampir lima tahun, menyaman syarikat petroleum yang sebelum ini menggajinya lebih daripada $100 juta sebagai ganti rugi, menurut tuntutan mahkamah yang difailkan di Harris County, Texas , mahkamah daerah Selasa.

Tuntutan itu menuduh CITGO menggunakan Vadell dan lima eksekutif lain – Gustavo Cárdenas, Jose Pereira, Jorge Toledo, Alirio Zambrano dan Jose Luis Zambrano – sebagai “bidak politik.” Ia juga berpendapat bahawa syarikat itu “meninggalkan” keluarga Vadell.

“CITGO secara khusus memikat Tomeu dan eksekutif CITGO lain yang berketurunan Venezuela ke Venezuela sebagai sebahagian daripada skim yang diselaraskan untuk memaksimumkan penggunaan mereka sebagai bidak politik,” dakwa tuntutan mahkamah itu.

Tuntutan itu juga mendakwa bahawa syarikat itu “membuat keputusan yang tidak wajar untuk meninggalkan Tomeu dan keluarganya dalam masa yang paling mereka perlukan” dengan enggan membantu membayar yuran guaman Vadell dan menamatkan pembayaran gajinya pada 2018.

Tuntutan itu berkata keluarga itu menuntut ganti rugi untuk “perbelanjaan perubatan masa lalu dan akan datang; kesakitan fizikal masa lalu dan masa depan dan penderitaan mental; kecacatan fizikal masa lalu dan masa depan; kecacatan masa lalu dan masa depan; gaji yang hilang dan kehilangan kapasiti pendapatan gaji masa hadapan; kehilangan konsortium masa lalu dan masa depan; masa lalu dan masa depan untuk kehilangan persahabatan; kerugian kewangan masa lalu dan masa hadapan; dan yuran peguam.”

Dalam satu kenyataan, CITGO berkata mereka “tidak bersetuju dengan tuntutan mahkamah ini, yang secara tidak bertanggungjawab menyamakan CITGO, sebuah syarikat Amerika yang berpangkalan di Houston, dengan rejim autoritarian di Venezuela.”

“CITGO 6 adalah eksekutif paling kanan kami, dan baik mereka mahupun CITGO, Syarikat yang mereka pimpin, tidak bertanggungjawab terhadap tindakan sewenang-wenang rejim penindasan (Nicolas) Maduro,” kata kenyataan itu. “Kepimpinan CITGO telah menyokong En. Vadell dan keluarganya dalam cara kewangan dan lain-lain.”

Kenyataan CITGO mengatakan mereka “sangat bersimpati dengan Encik Vadell atas segala yang dia dan keluarganya telah lalui” dan mereka “mengalu-alukan pulang Encik Vadell dan bersyukur dia kembali bersama keluarganya.”

Enam eksekutif itu ditangkap selepas dipanggil ke Caracas kerana apa yang mereka diberitahu akan menjadi mesyuarat perniagaan sejurus sebelum Thanksgiving 2017, dan menghabiskan hampir lima tahun ditahan di Venezuela. Mereka telah ditetapkan sebagai ditahan secara salah oleh Jabatan Negara AS.

Salah satu daripada enam, Cárdenas, dibebaskan pada Mac 2022. Lima yang selebihnya, termasuk Vadell, dibebaskan dalam pertukaran banduan pada Oktober 2022 sebagai pertukaran dengan apa yang dipanggil “anak saudara narco” Efraín Antonio Campo Flores dan Francisco Flores de Freitas.

Pertukaran itu juga membawa pulang dua lagi warga Amerika yang telah ditetapkan sebagai ditahan secara salah oleh Jabatan Negara AS: Matthew Heath dan Osman Khan.

Pertukaran banduan berlaku selepas berbulan-bulan bolak-balik antara kerajaan AS, yang diketuai oleh Duta Khas Presiden untuk Hal Ehwal Tebusan Roger Carstens, dan rejim Maduro, yang mana AS tidak mempunyai hubungan diplomatik formal.

Masih terdapat sekurang-kurangnya empat warga Amerika kini ditahan di sana: Luke Denman, Airan Berry, Eyvin Hernandez, dan Jerrel Kenemore. Dua yang terakhir telah ditetapkan oleh Jabatan Negara AS sebagai ditahan secara salah.

resultan sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

info keluaran sydney

bukaan hk hari ini

pengeluaŕan hk