Zelensky membidas Rusia atas serangan hari raya yang menyebabkan bapa dan anak perempuan maut
slot online

Zelensky membidas Rusia atas serangan hari raya yang menyebabkan bapa dan anak perempuan maut

Anggota tentera Ukraine berdiri di dalam parit berhampiran Bakhmut, Ukraine, pada 8 April. (Genya Savilov/AFP/Getty Images)

Pertempuran di dalam bandar timur Bakhmut, Ukraine, adalah “pertempuran paling sukar kerana anda sangat dekat dengan musuh,” kata Serhiy Cherevaty, jurucakap Kumpulan Timur Angkatan Tentera Ukraine, dalam televisyen nasional Ahad.

“Tetapi laluan bekalan masih terbuka dan tentera Ukraine memegang jawatan mereka,” katanya.

Pejuang upahan Wagner adalah “yang paling agresif ke arah Bakhmut” tetapi askar payung terjun Rusia dan askar infantri turut bertempur di Bakhmut dan di kawasan itu, katanya. “Rusia masih mempunyai kelebihan ketara dalam artileri di kawasan serangan utama mereka,” katanya.

“Kami membekalkan Bakhmut dengan peluru, makanan dan bekalan, serta membawa keluar kami yang cedera,” kata Cherevaty.

Desakan Moscow baru-baru ini: Tentera Rusia meneruskan usaha mereka untuk mengambil “kawalan penuh” Bakhmut, kata tentera Ukraine dalam kemas kini operasi terkini pagi Ahad.

Laporan tidak rasmi mencadangkan tentera Rusia mengekalkan kemaraan perlahan mereka melalui pusat Bakhmut dan ke bahagian barat bandar itu, dengan stesen kereta api sebagai sasaran utama yang berpotensi seterusnya.

Yuriy Syrotyuk, seorang pelancar bom tangan dalam tentera Ukraine, berkata dalam temu bual di televisyen nasional Ahad bahawa keadaan di Bakhmut “sangat sukar” untuk tentera Kyiv, kerana mereka dikalahkan oleh tentera Rusia dan pejuang Wagner.

“Bakhmut berdiri; ada bekalan” tetapi “Rusia melebihi jumlah kami dan memegang lebih banyak peluru,” kata Syrotyuk.

“Ia adalah neraka di Bakhmut. Kami kini memegang sayap kanan pertahanan bandar itu. Artileri musuh menembak tanpa henti, serta (berbilang tembakan pelancar roket) dan penerbangan,” katanya.

“Ia benar-benar sukar sekarang kerana artileri dan kereta kebal Rusia telah berhenti dengan sangat dekat, mereka cuba menembak segala-galanya. (Musuh) pasukan payung terjun dengan senjata telah tiba. Malangnya, musuh baik dengan senjata. Di Bakhmut mereka tidak kekurangan kakitangan. atau peluru,” katanya lagi.

Serangan Rusia di sayap selatan bandar itu telah menjadi lemah, “sebab itu mereka cuba menyerang secara langsung melalui bandar itu,” kata Syrotyuk. Rusia telah memindahkan artileri dan pelancar roketnya di dalam sempadan bandar itu.

“Musuh memusnahkan segala-galanya dan meneruskan runtuhan,” tetapi jalan bekalan ke Bakhmut dibuka, kata Syrotyuk.

“Saya berada di pinggir selatan Bakhmut pagi tadi. Kami keluar OK. Ya, musuh membedil jalan, ya berbahaya. Namun, ada bekalan, pertahanan diatur dengan betul malah ada giliran. Lihat, kami dapat pergi, untuk mandi, dan akan kembali,” tambahnya, sambil menyatakan dia telah berehat sebentar dari pertempuran untuk berehat dan mengambil bahagian dalam temu bual.

sgp hari ini

pengeluaran sd

pengeluaran sidney hari ini

keluaran hk pools

result hk